Burn-out met diabetes

Burn-out met diabetes

Ben je het gevoel beu dat je alles doet wat je moet doen en krijg je die bloedsuikerspiegel maar niet onder controle? Heb je het gevoel dat je geen zin meer hebt om te zorgen voor je diabetes? Wil je het gewoon opgeven? Klinkt dit bekend in de oren, dan kan je last hebben van een burn-out door diabetes.

Diabetes burn-out is een toestand waarin een persoon met diabetes moe wordt van het controleren of beheersen van hun toestand. Hierdoor controleert die eens een keertje niet of nog erger nooit meer. Helaas komt deze diabetes burn-out bij veel mensen voor en meestal hebben personen met diabetes dit al ervaren. Heb je diabetes dan ben je er 24/7 mee bezig en hoe graag je ook zou willen, zonder pauzes. Mensen met een burn-out zijn niet per se moe of depressief, je wilt uiteindelijk een lang, gelukkig en gezond leven. Maar soms kan diabetes overweldigend zijn en kunnen mensen een burn-out krijgen van al het harde werk.

Bij een diabetes burn-out zijn er veel voorkomende tekenen of symptomen. Dit kan wel verschillen van persoon tot persoon. De symptomen zijn:

  • sterke negatieve gevoelens over diabetes zoals boos, frustratie,..
  • voelen zich onder controle van diabetes
  • je alleen voelen met diabetes
  • vermijden van sommige of alle zorgactiviteiten en geen motivatie meer vinden om dit gedrag te veranderen

Heb je diabetes en voel je een burn-out opkomen? Het is nog niet te laat. Diabetes is en blijft hard werken en tot er ooit een genezing zou bestaan, blijft het moeilijk. Er zijn wel een aantal dingen die je kan proberen waardoor je de gevoelens van een diabetes burn-out kan overwinnen of voorkomen.

 

LEG DE LAT NIET TE HOOG

Mensen met diabetes type 1 zijn vaak erg streng voor zichzelf. Je geraakt gefrustreerd als je niet voldoet aan je eigen verwachtingen, terwijl je weet dat het bijna onmogelijk is om alles ‘goed’ te doen. En zelfs doe je het ‘goed’, kan je bloedsuikerspiegel een eigen willetje hebben en gekke dingen uitspoken. Verwacht je perfectie of leg je de lat te hoog, is het normaal dat je op een bepaald moment wilt opgeven. Het is oké om naar perfectie te willen streven, maar het is belangrijk om jezelf af en toe een beetje speling te geven en iets niet goed genoeg te doen. Die gekke bloedsuikers horen nu eenmaal bij je diabetes.

NEEM KLEINE STAPJES

Diabetes kan soms overweldigend zijn, waardoor je niet weet hoe te beginnen. Splits daarom grote doelen in je leven op in kleine stapjes waarvan je weet dat het lukt om ze te volbrengen. Als je bijvoorbeeld tegen jezelf zegt dat je je HbA1c wilt verlagen van 8% naar 7%, klinkt dat als een enorme opgave. Maar is dat je doel, geen probleem. Identificeer de specifieke dingen die je vandaag kunt doen om er te geraken zoals min. 4 keer per dag je bloedsuiker te controleren en bij elke maaltijd de koolhydraten te tellen. Door kleine stapjes te zetten lukt het beter om je groter doelen haalbaarder te maken.

ZOEK ONDERSTEUNING

Het gevoel dat je alleen bent met diabetes in je leven is een hele grote risicofactor voor een burn-out. Je krijgt het gevoel dat niemand je begrijpt of dat je de enige bent met diabetes, waardoor je leven een eenzame plek wordt en kan je zelfs je eigen isoleren. Ondersteuning door anderen neemt het gevoel niet weg, maar kan het je wel gemakkelijker maken om ermee om te gaan. Het krijgen van steun, aanmoediging en empathie van anderen kan een belangrijk onderdeel zijn om gemotiveerd te blijven en je diabetes onder controle te houden.

Wees duidelijk naar je omgeving. Vertel hoe je graag ondersteunt wilt worden en wat ze juist niet mogen doen. Zo worden ze een goede bron om steun te vinden. Ken je niemand? Er zijn vele diabetici die bijeenkomsten organiseren en er zijn actieve online diabetes community op sociale media die je verder willen helpen. Zij weten precies hoe je je voelt, omdat ze dit waarschijnlijk ook ooit hebben gevoeld.

Bedenk dat vele mensen hun burn-out hebben overwonnen en een lang, gelukkig en gezond leven leiden met diabetes. Als je diabetes burn-out hebt en het gevoel hebt dat je het niet meer aankunt, is het belangrijk om professionele hulp te krijgen van een professional die diabetes begrijpt. Praat met je endocrinoloog om te zien of hij / zij er één in je omgeving kan aanbevelen. En onthoud we komen er samen door! Als je nog meer over dit onderwerp wilt weten, lees dan het advies van diabetes fonds.

Lees hier meer blogs.