De impact van zwanger worden met diabetes: de ervaring van devlin – deel 1

De impact van zwanger worden met diabetes: de ervaring van Devlin – deel 1

Nieuw leven

Devlin is momenteel 7 maanden zwanger van haar eerste kindje. Heel bijzonder! Tijdens een zwangerschap gebeurt er veel in je lichaam en met diabetes zorgt dat voor extra uitdagingen. Kun je bijvoorbeeld zomaar zwanger worden? En hoe is het eigenlijk om zwanger te zijn met diabetes? Devlin deelt haar ervaring met ons.

 

Hoe was het voortraject van zwanger worden? Moest je groen licht krijgen?

“Officieel moet je inderdaad groen licht krijgen en krijg je een gesprek met de internist waarin alles uitgelegd wordt, maar bij mij ging het een beetje anders. Ik was namelijk al zwanger toen ik het gesprek had.”

“Ik had zelf al een goed gevoel dat ik wel zwanger kon worden. Mijn lichaam was gezond en ik had een goed hba1c. Soms zijn ze heel streng met je hba1c, maar het is ook belangrijk dat je je goed voelt. En natuurlijk moet je hba1c wel redelijk zijn.”

“Tijdens het gesprek met de internist wat je normaal gesproken hebt voordat je zwanger wordt, werd uitgelegd wat het inhoudt om zwanger te zijn met diabetes, wat de risico’s waren en bespraken we hoe ik het wilde aanpakken. Als je zwanger wil worden kun je ook een sensor en pomp krijgen, maar die had ik gelukkig al.”

Vond je het spannend om zwanger te worden?

“Van tevoren vond ik het niet spannend. Op de een of andere manier voelde het gewoon goed en ik voelde me er klaar voor. Maar toen ik eenmaal zwanger was, werd ik opeens erg bang voor een miskraam, vooral in de eerste periode. Ik weet niet of dat specifiek iets is wat door mijn diabetes komt, misschien had ik dat gevoel zonder diabetes ook wel gehad. De eerste 13 weken zijn namelijk bij iedereen spannend, omdat een miskraam dan relatief veel voorkomt.”

“Op sommige momenten is het ook weer even wat spannender, bijvoorbeeld tijdens mijn 20 weken echo. Ze gingen toen eerst uitleggen welke afwijkingen vaker voorkomen bij diabetes, dat je baby meer kans heeft op hartafwijkingen enzo. Toen dacht ik wel: nou, begin nou maar gewoon met die echo.”

Heeft het zwanger zijn veel invloed op je bloedsuikerwaardes?

“In het begin merkte ik dat ik vaak een wat hogere bloedsuikerwaarde had, rond de 13 mmol/l (234 mg/dl). Het is toch wel echt beter om rond de 5 of 7 mmol/l  (90 of 126 mg/dl) te zitten natuurlijk. Maar in het begin gaat alles in je lichaam zo op zijn kop en gebeurt er zoveel, dat je insulinebehoefte flink kan veranderen.

“Die verandering in insulinebehoefte blijft eigenlijk de hele zwangerschap wel, want als je eenmaal goed bent ingesteld in je eerste trimester, dan begin je in het tweede trimester soms weer opnieuw omdat de hormonen dan weer anders zijn. Als vrouw weet je misschien wel dat hormonen veel doen met je lichaam en bloedsuikerwaardes. Tijdens je zwangerschap heb je niets anders dan hormonen in je lichaam.”

“Het is dus eigenlijk constant zoeken naar de juiste dosering en ik merk nu dat ik dus meer insuline nodig heb dan voor mijn zwangerschap. Ik ben er nu gelukkig wel rustiger onder dan eerst.”

“In het begin raakte ik namelijk gelijk in paniek als mijn bloedsuiker niet goed was, dan was ik bang dat het impact zou hebben op de baby en maakte ik me veel zorgen. Maar gelukkig heb ik nu contact met vrouwen die al een kindje hebben en zij vertelden me dat ze ook soms gewoon rond de 14 mmol/l (252 mg/dl) zaten en dat ik me niet zo druk hoefde te maken. Dat lucht wel veel op.

Wat is de grootste impact van diabetes op je zwangerschap?

“Ik vond het direct al een hele impact dat je van tevoren met je arts overlegt dat je zwanger wil worden. Je denkt niet gewoon zelf ‘nu wil ik zwanger worden’, maar bespreekt het eerst met je arts. Dat blijft toch wel apart. En in het ziekenhuis kom je direct bij de gynaecoloog, dat betekent wel dat ze je zien als iemand met meer risico’s.”

“Verder heeft het natuurlijk veel impact op je bloedsuikers. Ze vliegen soms alle kanten op door de hormonen. En ik ben ook wel benieuwd hoe dat straks gaat, als mijn lichaam weer moet ‘ontzwangeren’ en hoe het gaat met borstvoeding. Ik hoorde dat je daar ook best veel hypo’s van kunt krijgen.”

Was er iets dat niemand je van tevoren verteld heeft over zwanger zijn met diabetes?

“Het is me vooral opgevallen dat het per dag zo kan verschillen, dat had ik niet echt zien aankomen. Normaal gesproken kunnen je bloedsuikerwaardes al enorm verschillen per dag, maar nu al helemaal. Ik wist ook niet dat er zoveel verschil was tussen de trimesters. In het eerste trimester heb je weer heel andere hormonen dan in het tweede en dat kun je wel goed merken.”

In deel 2 van deze blog vertelt Devlin over de begeleiding vanuit het ziekenhuis, hoe ze aankijkt tegen de bevalling en het moederschap én geeft ze haar tips voor aanstaande moeders. Lees ook meer over haar ervaringen op haar blog.

Lees meer van onze artikelen hier.