Terug
2- min read 02/11/2021
author Stefanie Van den Broeck
WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN DIABETES TYPE 1 EN DIABETES TYPE 2

Diabetes. Bijna één op de tien mensen heeft diabetes. Diabetes wordt in de volksmond ook wel suikerziekte genoemd. Er zijn twee types diabetes, type 1 en type 2. Er bestaat soms verwarring tussen deze twee types. Daarom leggen we in deze blog de verschillen uit, lees snel verder.

WAT IS DIABETES?

Laten we eerst beginnen door uit te leggen wat diabetes precies is. Wanneer je diabetes hebt kan je lichaam er niet voor zorgen dat je bloedsuiker in evenwicht is. Bij een gezond persoon wordt dit nauwkeurig geregeld door het hormoon insuline. Insuline zorgt ervoor dat suiker vanuit je bloed naar je cellen gaan. Iemand met diabetes heeft zelf weinig of geen insuline waardoor de suiker in het bloed blijft zitten. Dit zorgt, zeker op de langere termijn voor problemen. Tegenwoordig zijn er gelukkig meerdere  behandelmethodes waardoor diabetes type 1 en type 2 redelijk onder controle te houden zijn.

WAT IS DIABETES TYPE 1?

Diabetes type 1 is een vorm van diabetes die niet te voorkomen is. Dit komt doordat het afweersysteem van de persoon de cellen vernietigd die de insuline moeten aanmaken. Het lichaam zelf is dus niet langer in staat om insuline aan te maken en de suiker te verplaatsen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om diabetes type 1 onder controle te houden. Welke manier de beste is verschilt natuurlijk per persoon. Vaak wordt er gebruik gemaakt van een insulinepomp, of wordt er gebruik gemaakt van een sensor.

WAT IS DIABETES TYPE 2?

Type 2 komt verreweg het meest voor, negen van de tien diabetespati√ęnten heeft type 2.¬†Deze type van diabetes heb je niet meteen vanaf je geboorte. Er zijn veel factoren die een¬†rol kunnen spelen. Erfelijke aanleg, overgewicht en weinig beweging zijn enkele factoren.¬† Het lichaam heeft bij dit type te weinig insuline √≥f reageert er niet meer goed op. Door een¬†gezondere levensstijl aan te nemen en door middel van medicatie valt diabetes type 2 vaak¬†nog te verhelpen. Een enkeling moet bij dit type diabetes bij insuline bij gaan spuiten.

WAT ZIJN DE VERSCHILLEN TUSSEN DIABETES TYPE 1 EN DIABETES TYPE 2?

Het grote verschil tussen diabetes type 1 en diabetes type 2 is hoe de ziekte ontstaat. Diabetes type 1 is een auto immuunziekte waarbij het lichaam zelf geen insuline meer aanmaakt. Type 1 wordt ook wel jeugddiabetes genoemd omdat deze zich vaak al op jonge leeftijd ontwikkeld. Hierin verschilt het dan ook et diabetes type 2. Diabetes type 2 ontstaat namelijk vaak op latere leeftijd en wordt ook wel een ouderdomsziekte genoemd. Erfelijkheid speelt bij diabetes type 2 een grotere rol dan bij type 1. Ook zijn factoren als weinig beweging, slechte eetgewoonten relevant bij diabetes type 2. Diabetes type 2 is in sommige gevallen (deels) te genezen. Voor diabetes type 1 is helaas nog geen genezing mogelijk.

DIABETES AANGENAMER MAKEN

Omdat wij uit de eerste hand weten hoe veel gevolgen diabetes op je leven heeft, willen wij¬†deze ziekte zo dragelijk mogelijk maken. Daarom zijn wij Diac√© gestart. Met ons assortiment¬†diabetes accessoires¬†hopen we het leven van een pati√ęnt zo prettig mogelijk te maken.

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.