10 dingen die je bloedsuiker doen stijgen

10 DINGEN DIE JE BLOEDSUIKER DOEN STIJGEN

Wat is er mogelijk

Hoeveel je ook weet over diabetes, je weet nooit hoe factoren je bloedsuikerspiegel kunnen beïnvloeden op manieren die je niet verwacht. Hier zijn een aantal onverwachte triggers opgesomd die een rol spelen in het stijgen van je bloedsuikerspiegel.

 

WARMTE

Als je bijvoorbeeld graag in bad, sauna of onder de zonnebank gaat, kan dit ervoor zorgen dat je bloedvaten sneller stromen, waardoor insuline sneller wordt opgenomen. Dit komt door de extreme warmte die je ervaart en kan leiden tot een lage bloedsuikerspiegel.

SLAAP VERLIEZEN

Zelfs als je één nacht niet of weinig slaapt, kan dit al leiden tot insulineresistentie.

KOFFIE

Sommige mensen zijn gevoeliger voor cafeïne zoals koffie waardoor het kan leiden tot hoge of lage bloedsuikers. Dit wilt niet zeggen dat koffie niet gezond kan zijn voor iemand met diabetes. Lees hier meer.

KUNSTMATIGE ZOETSTOFFEN

Een aantal onderzoeken tonen momenteel aan dat ze de capaciteit hebben om bloedglucose te verhogen, maar hier wordt nog verder onderzoek naar gedaan.

HET DAWN FENOMEEN

Vele mensen krijgen vroeg op de dag te maken met hormoonschommelingen of ze nu diabetes hebben of niet. Voor mensen met type 1 betekent dit wel dat de bloedsuikerspiegel kan stijgen.

NEUSSPRAYS

Bepaalde neussprays bevatten chemische stoffen die ervoor zorgen dat je lever meer suiker aan de bloedbaan afgeeft, wat zich uit in hoger bloedglucose.

JE ONTBIJT OVERSLAAN

Sla je graag je ontbijt over? Probeer dit niet te doen! Dit kan ervoor zorgen dat je bloedsuikerspiegel verhoogt na het middag- of het avondeten.

TANDVLEESAANDOENING

Bij een tandvleesaandoening kan je tandvlees bloeden als je je tandenpoetst en kan je ook een slechte adem krijgen. Dit vroege stadium van tandvleesontsteking staat bekend als gingivitis. Buiten dit kan het ook een oorzaak zijn voor een hogere bloedglucose.

TIJD VAN DE DAG

Hoe later een dag wordt, hoe moeilijker het soms kan zijn om je bloedsuikerspiegel onder controle te houden.

DEHYDRATATIE

Minder water in je lichaam kan makkelijk leiden tot een hoge bloedsuikerspiegel, omdat de hoeveelheid suiker in het lichaam meer geconcentreerd wordt. Drink daarom nog maar eens een glaasje water!

Kijk uit voor andere mogelijke factoren die je bloedsuiker kunnen doen stijgen. Doe je aan nieuwe activiteiten of neem je nieuwe voedingsmiddelen in, dan moet je extra waakzaam zijn voor het controleren van je bloedglucosewaarden om te kijken hoe je lichaam hierop reageert.