Veelgestelde diabetesvragen

Wat is…

Wat is diabetes?

Wanneer je diabetes hebt kan je lichaam er niet voor zorgen dat je bloedsuiker in evenwicht is. Bij een gezond persoon wordt dit nauwkeurig geregeld door het hormoon insuline. Insuline zorgt ervoor dat suiker vanuit je bloed naar je cellen gaan. Iemand met diabetes heeft zelf weinig of geen insuline waardoor de suiker in het bloed blijft zitten.

Lees meer

Wat is diabetes type 1?

Diabetes type 1 is een vorm van diabetes die niet te voorkomen is. Dit komt doordat het afweersysteem van de persoon de cellen vernietigd die de insuline moeten aanmaken. Het lichaam zelf is dus niet langer in staat om insuline aan te maken en de suiker te verplaatsen.

Lees meer

Wat is diabetes type 2?

Diabetes type 2 heb je niet meteen vanaf je geboorte. Er zijn veel factoren die een rol kunnen spelen. Erfelijke aanleg, overgewicht en weinig beweging zijn enkele factoren.  Het lichaam heeft bij dit type te weinig insuline óf reageert er niet meer goed op.

Lees meer

Wat is Lada?

Lada is een vorm van diabetes type 1. Het ontwikkelt zich langzaam en wordt daarom vaak bij volwassenen ontdekt. Lada wordt vaak eerst aangezien voor diabetes type 2, maar is net als diabetes type 1 een auto-immuun ziekte waarvan je niet kunt genezen.

Lees meer

Wat is MODY?

MODY diabetes is een erfelijke vorm van diabetes. Het staat voor Maturity Onset Diabetes of the Young en begint meestal bij jongeren tussen de 10 en 25 jaar. MODY wordt veroorzaakt door een afwijking in één gen en is daardoor erfelijk.

Lees meer

Wat is Neonatale diabetes?

Neonatale diabetes is een zeldzame vorm van diabetes die voorkomt bij baby’s in de eerste 6 maanden na de geboorte. Het is een erfelijke vorm van diabetes die kan worden verward met diabetes type 1, maar daadwerkelijk anders is. Bij neonatale diabetes werkt er een kanaaltje in de alvleesklier niet meer goed. Het kan worden verholpen door tabletten te slikken.

Lees meer

Wat is MIDD?

MIDD staat voor Maternally Inherited Diabetes and Deafness. Zoals de naam al zegt, gaat het om een vorm van diabetes die samengaat met gehoorverlies. MIDD is een zeldzame vorm van diabetes die via de moeder kan worden overgedragen op een kind.

Lees meer

Wat is prediabetes?

Prediabetes is een voorfase van diabetes type 2. Je bloedsuikers zijn al wat hoger, maar nog niet zo hoog dat je diabetes hebt. Door af te vallen, gezond te eten en/of te bewegen kun je vaak voorkomen dat je daadwerkelijk diabetes krijgt.

Lees meer

Wat is Zwangerschapsdiabetes?

Zwangerschapsdiabetes blijft een bijzonder fenomeen. Zodra je zwanger bent heb je opeens diabetes en na de bevallig is het voorbij. Met zwangerschapsdiabetes reageert je lichaam minder goed op de insuline je die je lichaam aanmaakt waardoor er te veel suiker in je bloed blijft zitten.

Lees meer

Wat is Diabetes type 3C?

Diabetes type 3C ontstaan wanneer de alvleesklier beschadigd is door bijvoorbeeld een operatie of ontsteking. De alvleesklier is dan niet meer in staat om genoeg insuline te produceren, waardoor er te veel suiker in het bloed blijft.

Lees meer

Wat is een insulinepomp?

Een insulinepomp is een klein apparaatje dat met een slangetje vastzit aan je lichaam. Hij geeft voortdurend kleine hoeveelheden insuline af via het slangetje en een dunne kunststof katheter onder de huid van je buik.

Lees meer

Wat is een insulinepen?

Zoals de naam al doet vermoeden lijkt dit hulpmiddel qua vorm en formaat op een pen, maar heeft deze aan het uiteinde een naald. Je kunt hier zelf het benodigd aantal eenheden insuline instellen en toedienen door met de naald onder de huid te prikken.

Lees meer

Wat is een glucosesensor?

Een glucosesensor is een sensor die elke minuut je bloedsuikerspiegel automatisch bij houdt. Er gaat een alarm af als je waardes te hoog of te laag worden.

Lees meer

 

Wat is een Bolus?

Het ingeven van extra insuline via een pomp, bijvoorbeeld voor een maaltijd

Lees meer

Wat zijn ketonen?

Ketonen zijn chemische stoffen die zich ophopen wanneer je lichaam vet begint te verbranden voor energie. De meest voorkomende oorzaak van ketonen bij diabetes is een tekort aan insuline.

Lees meer

Wat zijn hongerketonen?

Ketonen die ontstaan door een verandering in je eetpatroon. Ze kunnen zelfs voorkomen bij normale bloedsuikerwaardes.

Lees meer

Wat is een hypo?

Diabetespatiënten krijgen een hypo wanneer hun bloedsuikerspiegel te laag is. Dit resulteert dan in vermoeidheid, duizeligheid, hartkloppingen en een slecht concentratievermogen.

Wat is het dawn fenomeen?

Vele mensen krijgen vroeg op de dag te maken met hormoonschommelingen of ze nu diabetes hebben of niet. Voor mensen met type 1 betekent dit wel dat de bloedsuikerspiegel kan stijgen.

Lees meer

Wat is een diabetes burn-out?

Diabetes burn-out is een toestand waarin een persoon met diabetes moe wordt van het controleren of beheersen van hun toestand. Hierdoor controleert die eens een keertje niet of nog erger nooit meer.

Lees meer

Wat is een fixtape?

Een extra verstevigende tape die ervoor zorgt dat de sensor goed op zijn plaats blijft zitten, alsook ook dat deze beschermd wordt tegen stof en zand, en dat deze beter tegen een duwtje kan.

Lees meer

Wat is een EHIC-gezondheidskaart?

Als je een Europese burger bent, heb jij recht op een gratis EHIC-gezondheidskaart waarmee jij in geval van nood snel en gratis toegang krijgt tot extra insuline.

Lees meer

Vragen over gezondheid

Kan koffie je bloedsuiker doen stijgen?

Dat kan. Sommige mensen zijn gevoeliger voor cafeïne zoals koffie waardoor het kan leiden tot hoge of lage bloedsuikers.

Lees meer

Kan neusspray je bloedsuiker doen stijgen?

Dat is mogelijk. Bepaalde neussprays bevatten chemische stoffen die ervoor zorgen dat je lever meer suiker aan de bloedbaan afgeeft, wat zich uit in hoger bloedglucose.

Lees meer

Wat gebeurt er als je te weinig drink als diabeet?

Minder water in je lichaam kan makkelijk leiden tot een hoge bloedsuikerspiegel, omdat de hoeveelheid suiker in het lichaam meer geconcentreerd wordt.

Lees meer

Wat gebeurt er als je te weinig slaapt als diabeet?

Je bloedsuiker zal stijgen. Zelfs als je één nacht niet of weinig slaapt, kan dit al leiden tot insulineresistentie.

Lees meer

Kan ik alcohol corrigeren als diabeet?

Dit is niet echt een goed idee. Alcohol doet je bloedsuiker snel stijgen, maar een aantal uren later ook weer dalen. Op zo’n avond sta je beter even wat te hoog, dan dat je extreem gaat corrigeren.

Lees meer

Hoe lang beïnvloedt alcohol mijn bloedsuiker?

Alcohol kan heel lang doorwerken op je bloedsuikerwaardes en zorgt soms zelfs ‘s ochtends nog voor lagere waardes.

Lees meer

Wat kan ik doen als mijn partner mijn diabetes niet begrijpt?

Het neemt wat tijd in beslag om elkaar op vlak van diabetes te leren kennen. Het blijft samen leren en praten. Heb dan ook geduld voor elkaar. Het is langs beide kanten frustrerend als iemand zich niet begrepen voelt.

Lees meer

Moet ik mijn dokter vertellen als ik op reis ga?

Voordat je op avontuur vertrekt, kan je best jouw ‘diabetesteam’ laten weten dat je weggaat. Licht je huisdokter, arts, ouders of familie in. Zij kunnen je advies geven over het soort klimaat en de bestemming waar je naartoe gaat en kunnen je misschien tips meegeven waar je op voorhand nog niet aan had gedacht.

Lees meer

Kan je met insuline reizen via vliegtuig

Vraag aan je medische zorgverlener om een brief te schrijven waarin staat dat jij je persoonlijke insulinevoorraad altijd bij je draagt. Zo kom je niet in de problemen tijdens een vlucht.

Lees meer

Waar steek ik mijn insuline als ik met het vliegtuig reis?

Steek nooit jouw insuline in het bagageruim. Het wordt daar te koud en dan gaat je insuline stuk. Steek je insuline en andere reserves dus in je handbagage.

Lees meer

Mag mijn pomp mee door de röntgenscan?

Geef je pomp niet af door de bagagescan, dit kan schadelijk zijn. Je moet hem dus meenemen door de röntgenscan. Bij het dragen van een pomp of een sensor zal de röntgenscan biepen. De douane zal dit even checken, geef dan aan dat je diabetes hebt en dit je pomp en/of sensor is.

Lees meer

Hoe beïnvloedt de temperatuur mijn diabetes?

Bij koud weer gaat je stofwisseling sneller, omdat je lichaam zichzelf warm houdt. Bij warm weer gaat je lichaam dan weer minder hard werken.

Lees meer

Kan warm weer gevaarlijk zijn voor een diabeet?

Je let best op als het weer wat warmer is. Warm weer betekent dat de gespoten insuline sneller in je bloedbaan terecht komt, waardoor het effect van de insuline eerder optreedt dan gebruikelijk. Daarom heb je mogelijk minder insuline nodig en ben je gevoeliger voor een hypo.

Lees meer

Welke diabetesproducten kunnen niet tegen warmte

Insuline, glucagon en teststrips mogen niet worden bewaard in de warme zon. Hitte vermindert de werkzaamheid van insuline. Het kan dus erg gevaarlijk zijn om jouw benodigdheden in de felle zomerzon te leggen.

Lees meer

Hoe bereken je het aantal koolhydraten in chocolade?

Het berekenen van het aantal koolhydraten, verloopt heel gemakkelijk bij chocolade. Chocolade bestaat uit 50% koolhydraten. Je deelt het gewicht van een stuk chocolade dus door twee.

Lees meer

Kan vettig eten een hypo tegenhouden?

Het voordeel van vetten is dat het de opname van koolhydraten vertraagt. Door ‘s ochtends vet te eten en vervolgens weinig insuline te spuiten, komen de koolhydraten in je bloed. Dit voorkomt een hypo, maar kan een hyper veroorzaken. Bovendien is het ook niet erg goed voor je gezondheid.

Lees meer

Kan ik ketonen krijgen zonder hoge bloedsuikerwaardes?

Ja, ketonen kunnen ook ontstaan bij normale bloedsuikerwaardes, bijvoorbeeld als je ziek bent of plotseling een ander voedingspatroon hebt. Het wordt ook wel hongerketonen of voedingsketonen genoemd.

Lees meer

Veroorzaken insulinepennen blauwe plekken?

Dat is mogelijk. Ze kunnen ook schommelingen en pijnlijke vingers veroorzaken, als ook ongemakkelijke momenten natuurlijk.

Lees meer

Kan een omnipod zonder PDM insuline toedienen?

De PDM moet in contact blijven met je Omnipod. Anders kan de pomp geen insuline toedienen.

Lees meer