Welke type diabetes bestaan er?

Welke type diabetes bestaan er?

Het ene type is het andere niet!

De meeste mensen kennen twee soorten diabetes: type 1 en type 2. Maar wist je dat er nog meer types diabetes zijn? En dat er wellicht nog meer types worden uitgevonden? In deze blog ontdek je de verschillende soorten diabetes met de daarbij behorende behandeling.

 

DIABETES TYPE 1

Diabetes type 1 een chronische auto-immuun ziekte. Dat houdt in dat je lichaam ‘zichzelf’ aan gaat vallen en je niet kunt genezen. Bij diabetes type 1 valt je immuunsysteem de cellen aan die insuline aanmaken, waardoor je lichaam zelf geen insuline meer aan kan maken. Om niet te hoge bloedsuikerwaardes te krijgen, moet je daarom zelf insuline spuiten met een insulinepen of insulinepomp. Diabetes type 1 is niet het gevolg van een ongezonde leefstijl of het eten van veel suiker. De precieze oorzaak is nog niet bekend, maar er wordt veel onderzoek naar gedaan.

Klachten: veel dorst, veel plassen, afvallen, moe, wazig zien, ziek voelen
Behandeling: insuline spuiten en bloedsuikers controleren

LADA

Lada is een vorm van diabetes type 1. Het ontwikkelt zich langzaam en wordt daarom vaak bij volwassenen ontdekt. Lada wordt vaak eerst aangezien voor diabetes type 2, maar is net als diabetes type 1 een auto-immuun ziekte waarvan je niet kunt genezen. Doordat het in het begin vaak wordt aangezien voor type 2 krijgen mensen met Lada soms tabletten voorgeschreven. Dit werkt juist minder goed en daarom moet snel na de juiste diagnose worden overgegaan op insuline.

Klachten: dezelfde als diabetes type 1, alleen ontwikkelen ze langzamer
Behandeling: insuline spuiten en bloedsuikers controleren

MODY

MODY diabetes is een erfelijke vorm van diabetes. Het staat voor Maturity Onset Diabetes of the Young en begint meestal bij jongeren tussen de 10 en 25 jaar. MODY wordt veroorzaakt door een afwijking in één gen en is daardoor erfelijk. Bij MODY diabetes geeft de alvleesklier te weinig insuline af, waardoor de bloedsuikerwaardes te hoog kunnen worden. Het lijkt daardoor soms op type 1 en soms op type 2. Er bestaan meerdere vormen van MODY, waarvan de bekendste MODY type 1, 2, 3 en 5 zijn.

Klachten: veel dorst, veel plassen, soms cysten, afvallen en soms geen klachten
Behandeling: tabletten, soms insuline of geen behandeling nodig

NEONATALE DIABETES

Neonatale diabetes is een zeldzame vorm van diabetes die voorkomt bij baby’s in de eerste 6 maanden na de geboorte. Het is een erfelijke vorm van diabetes die kan worden verward met diabetes type 1, maar daadwerkelijk anders is. Bij neonatale diabetes werkt er een kanaaltje in de alvleesklier niet meer goed. Het kan worden verholpen door tabletten te slikken. Volwassenen die erachter komen dat ze neonatale diabetes hebben in plaats van type 1 diabetes, hoeven geen insuline meer te spuiten en hebben genoeg aan tabletten.

Klachten: veel plassen, veel dorst, als kind niet goed kunnen meekomen of te laat ontwikkelen
Behandeling: tabletten

MIDD

MIDD staat voor Maternally Inherited Diabetes and Deafness. Zoals de naam al zegt, gaat het om een vorm van diabetes die samengaat met gehoorverlies. MIDD is een zeldzame vorm van diabetes die via de moeder kan worden overgedragen op een kind. De ernst van de ziekte hangt af van de hoeveelheid ‘foutjes’ die genetisch worden overgedragen. Mensen zijn gemiddeld 30 jaar als ze last krijgen van diabetes en gemiddeld 40 jaar als ze slechter gaan horen.

Klachten: vergelijkbaar met type 1 diabetes, soms kortere lengte, minder spierkracht, last van spierkramp of in het begin bijna geen klachten
Behandeling: tabletten, insuline en eventueel een gehoorapparaat

DIABETES TYPE 2

Diabetes type 2 komt het meeste voor en dit type is dan ook het bekendst. Bij diabetes type 2 is je lichaam insulineresistent, wat betekent dat je lichaam de insuline die het zelf aanmaakt, niet meer goed opneemt. Daardoor krijg je hoge bloedsuikerwaardes. De oorzaak van diabetes type 2 verschilt. Je kunt genetisch aanleg hebben voor diabetes type 2 of de oorzaak kan liggen bij de leefstijl. In sommige gevallen kunnen mensen genezen van diabetes type 2. Vaak voornamelijk wanneer de oorzaak bij een ongezonde leefstijl ligt.

Klachten: veel dorst, veel plassen, last van de ogen, slecht genezende wondjes, kortademigheid, pijn in de benen
Behandeling: tabletten, insuline of aanpassing van leefstijl

PREDIABETES

Prediabetes is een voorfase van diabetes type 2. Je bloedsuikers zijn al wat hoger, maar nog niet zo hoog dat je diabetes hebt. Door af te vallen, gezond te eten en/of te bewegen kun je vaak voorkomen dat je daadwerkelijk diabetes krijgt. Doe je niets, dan kan prediabetes uiteindelijk diabetes type 2 worden. Ook prediabetes is al schadelijk voor je bloedvaten.

Klachten: veel plassen, veel dorst, moe, wazig zien
Behandeling: meer bewegen, gezond eten, eventueel afvallen

ZWANGERSCHAPSDIABETES

Zwangerschapsdiabetes blijft een bijzonder fenomeen. Zodra je zwanger bent heb je opeens diabetes en na de bevallig is het voorbij. Met zwangerschapsdiabetes reageert je lichaam minder goed op de insuline je die je lichaam aanmaakt waardoor er te veel suiker in je bloed blijft zitten. Je baby wordt daardoor te groot, waardoor de bevalling laster is. Ook kan de baby na de geboorte geel worden of een lage bloedsuiker krijgen. Zowel de baby als de moeder hebben meer kans op diabetes type 2.

Je hebt o.a. meer kans op zwangerschapsdiabetes als je het al eerder hebt gehad, je overgewicht hebt, een familielid hebt met diabetes type 2, je PCOS hebt of je van Hindoestaanse, Arabische of Noord-Afrikaanse afkomst bent.

Klachten: moe, veel dorst, veel plassen of geen klachten
Behandeling: aangepast voedingspatroon, bloedsuikers controleren en in sommige gevallen insuline spuiten.

DIABETES TYPE 3C

Diabetes type 3C ontstaan wanneer de alvleesklier beschadigd is door bijvoorbeeld een operatie of ontsteking. De alvleesklier is dan niet meer in staat om genoeg insuline te produceren, waardoor er te veel suiker in het bloed blijft.

Klachten: veel dorst, veel plassen, afvallen, moe, wazig zien, ziek voelen, moeite om voedsel te verteren
Behandeling: tabletten of insuline

BONUS: TYPE F

Wetenschappers mogen nu even hun ogen dicht doen, want type F is geen officieel type. Type F diabetes staat voor ‘Familie’. Want als iemand diabetes krijgt, heeft dat ook invloed op zijn of haar omgeving. De familie heeft zo ook een klein beetje diabetes. ?

NIEUWE TYPES

Dat was een hele lijst met soorten diabetes! En waarschijnlijk hebben we nog niet alles gehad. Er worden namelijk nog steeds ‘nieuwe’ types ontdekt. Missen we nog een type? Laat het ons weten!