Verhuizen met diabetes: 5 handige tips

Verhuizen met diabetes: 5 handige tips

Een nieuw huis gehuurd of gekocht? Gefeliciteerd! Tijd om je voor te bereiden op de verhuizing. Verhuizen met diabetes kan natuurlijk gewoon, maar het is wel nét even anders. Een hele dag sjouwen en heen en weer lopen van de verhuiswagen naar je nieuwe stulpje heeft veel effect op je bloedsuikerwaardes, vooral als je normaal gesproken de hele dag stilzit op school of op kantoor. Met een paar handige tips overleef jij je verhuizing hopelijk zonder gekke uitschieters naar boven of beneden.

1. DRINK DE DAG ERVOOR GEEN ALCOHOL

Het is natuurlijk leuk om te proosten op je nieuwe paleisje, maar de dag voor je verhuizing kun je dat beter even niet doen. Of beter gezegd: de avond voor je verhuizing. Alcohol kan namelijk heel lang doorwerken op je bloedsuikerwaardes en zorgt soms zelfs ‘s ochtends nog voor lagere waardes. Niet zo handig als je een dag gaat verhuizen!

Ik blijf me er altijd weer over verbazen hoe lang alcohol door blijft werken en hoeveel effect het heeft op je bloedsuikerwaarde.

 

2. EET VOEDSEL MET VET 

Dit klinkt wellicht een beetje gek, maar eet vette dingen. Bijvoorbeeld een croissant of een beker chocolademelk bij je ontbijt. Normaal zou dit het laatste zijn wat ik je zou adviseren, want erg gezond is het natuurlijk niet. Maar het voordeel van deze vetten is dat het de opname van koolhydraten vertraagt. Door ‘s ochtends vet te eten en vervolgens weinig insuline te spuiten, komen de koolhydraten in je bloed terwijl jij 10 keer de trap op loopt om de laatste dozen van zolder te halen. En dat voorkomt een hypo! Wel even opletten dat je geen hyper krijgt.

Bij mij werkt deze tactiek heel goed, ook als ik bijvoorbeeld een lange wandeling ga maken. Dan eet ik een half uurtje van tevoren iets met veel vet, zonder ervoor te spuiten, en daarna kan ik de hele wandeling rustig afmaken!

 

3. NEEM DE TIJD OM TE HERSTELLEN VAN JE HYPO  

Zit je net lekker midden in je verhuizing – bam – knalt je hypo in. Ik ben dan meestal geneigd om snel wat suiker te eten en door te gaan. Je wil immers het liefst zo snel mogelijk klaar zijn! Maar meestal is dat niet echt een succes en geef je je lichaam dan geen tijd om de suikers te verwerken.

Hypo tijdens het verhuizen? Neem even de tijd. Neem snelle + langzamere suikers en wacht tot de koolhydraten inwerken. Daarna kun je er weer tegenaan!

 

4. ZET JE BASAAL LAGER  

Waarschijnlijk had je hier zelf ook al aan gedacht, maar zo niet: zet je basaal lager. Begin er ‘s ochtends al mee, want het effect van een verlaagd basaal merk je vaak pas na een half uur of uur. Als je nog niet zoveel ervaring hebt met het aanpassen van je basaal, kun je je diabetesverpleegkundige om hulp vragen.

 

5. GA OP TIJD NAAR BED 

Je hebt het vast wel eens gehad: je hebt een nacht slecht geslapen en de dag daarna zijn je bloedsuikerwaardes een drama. Dat is geen toeval, maar wetenschap! Als je slecht of weinig slaapt, heeft dat namelijk effect op je bloedsuikerwaardes. Wil je goed regelbare bloedsuikerwaardes hebben op de dag dat je gaat verhuizen, ga de dag ervoor dan op tijd naar bed!

Heel veel succes met de verhuizing en hopelijk lukt het om je bloedsuikerwaardes in het gareel te houden.