Mijn overstap naar omnipod

Mijn overstap naar omnipod

Een eigen ervaringsverhaal geschreven door Sam Dierckens.

Mijn naam is Sam. Ik ben momenteel 22 jaar en heb al 12 jaar diabetes type 1. Sinds ik de diagnose van diabetes kreeg, werk ik met insulinepennen.

Een overstap naar omnipod, of een pomp in het algemeen, zag ik vroeger niet zitten. De confrontatie met de bedrading en iets wat aan me vasthangt, vond ik simpelweg te eng. Ik wilde niet dat iemand zag dat ik diabetes had. Je kent dat wel.

 

VERANDERING IN TECHNOLOGIE

Ondertussen is er verandering. De technologie gaat erop vooruit, en de mogelijkheden worden uitgebreider. Op mijn 17 jaar besloot ik dan ook om de Freestyle Libre Sensor te nemen. Deze zit dag en nacht aan mij vast. Brrr, eng, dacht ik meteen. Maar toegegeven: de sensor heeft mijn leven een stuk gemakkelijker gemaakt.

Ik moet niet meer vingerprikken en kan nauwkeurig volgen hoe mijn waardes lopen. Dat laat mij toe om af en toe te ‘vergeten’ dat ik diabetes heb. Ondertussen vind ik het ook niet meer erg dat de sensor aan mijn lichaam plakt. Het is nu eenmaal deel van wie ik ben. Een overstap naar de pomp zag ik toen nog niet zitten… TOT ik in contact kwam met de Omnipod pomp. Een pomp zonder bedrading, die ik kan plaatsten waar ik wil. Een kleine pomp die gewoon via een mobiel bestuurd wordt. Subtiel en gemakkelijk: net wat ik nodig had!

DE BESLISSING

Vier jaar geleden kwam ik voor het eerst in contact met Omnipod, maar die werd helaas niet aangeboden door mijn conventie. Dus bleef ik ‘veilig’ bij mijn insulinepennen. Jaar na jaar werden de insulinepennen een grotere irritatie in mijn dagelijks leven. Blauwe plekken, ongemakkelijke momenten, schommelingen en veel vragen van mensen in mijn omgeving. Dat was eigenlijk wat ik net wilde vermijden…

Vandaag biedt mijn conventie toch de Omnipod aan! Ik dacht meteen: “Tijd om hiermee aan de slag te gaan.” Zonder veel nadenken vroeg ik onlangs de overstap naar de Omnipod aan. Spannend!

Binnenkort is het zover, dan start ik met de Omnipod! Hiervoor ga ik een vijftal dagen naar het ziekenhuis, zodat ik kan leren werken met bolussen.
Het is allemaal heel spannend en nieuw, maar ik kijk er alvast naar uit! Volgen jullie me mee?

MEER INFO NODIG?

Weet je zelf niet goed wat voor jou de beste oplossing is? Overleg het zeker eens met je dokter of arts, om te kijken wat voor het beste werkt. Een overstap naar omnipod of naar een pomp in het algemeen kan veel veranderingen meebrengen. Neem gerust contact op met ons als je vragen hebt, misschien kun wij je goed doorverwijzen. Wil je zeker overstappen naar een pomp, maar weet je niet of je specifiek een overstap naar omnipod wilt maken? Bekijk dan zeker dit artikel eens om te weten welke sensor in 2023 de beste optie is voor jou.