Diabetes en uitgaan

Diabetes en uitgaan

Dit heb je vast weleens van één of andere volwassene gehoord: “De studententijd is de mooiste tijd van je leven!” Hé, dit betekent niet dat wij het niet eens zijn met dit statement, integendeel. Het IS de freakin’ beste tijd van je leven: Vrienden voor het leven maken, zelfstandig worden en natuurlijk de gekke feestjes tijdens het uitgaan. Geweldig! Tenminste, als je geen diabetes hebt…

Ik ben net afgestudeerd en kan jullie vertellen dat mijn studentenperiode TOP was. Ik heb heel veel nieuwe mensen leren kennen en mij jarenlang geamuseerd. Toch stond mijn diabetes me soms in de weg… Maar daar zijn oplossingen voor!

MIJN STRUIKELBLOKKEN

Het uitgaan was niet gemakkelijk. Ik ging natuurlijk uit en dronk lustig mee met mijn vrienden. Op zo’n avond vergat ik even dat ik ‘anders’ was. Ik mengde mij mee in de groep alsof ik geen diabetes had. Een gevaarlijke beslissing, en niet de slimste.

Het is voor mij altijd een pijnpunt geweest, dat ik niet kan doen zoals de anderen. Dit zowel op vlak van eten en drinken, maar ook bijvoorbeeld sporten. Ik heb dan ook 6 jaar lang met heel veel dingen meegedaan alsof er helemaal niets aan de hand was. Tenslotte had ik geen zin om alle fun stuff van het student zijn te missen, zoals bier drinken bijvoorbeeld.

Natuurlijk liep dit niet altijd goed, aangezien er heel veel suiker zit in bier. Na twee biertjes schoot mijn suiker al de lucht in. Waardoor ik de dag erna een dubbele kater had en een dag in mijn leven miste. Hier heb ik ondertussen echt genoeg van gehad, en ik ben dan ook gestopt met veel bier te drinken omdat ik wist dat het voor mij zo niet verder kon. Goede keuze: check!

KLEINE VERANDERINGEN, GROTE VERBETERINGEN

Ondertussen liep ik al een aantal keer tegen de muur met m’n diabetes en alcohol. Drink ik nu niets meer op een feestje? Natuurlijk wel! Ik blijf een feestbeest, die haar drankjes graag lust. Maar ik pak het wel helemaal anders aan. Check it out!

Ik besloot om in de week niets meer van alcohol te drinken, zo heb ik betere nachten en sta ik veel stabieler op met mijn bloedsuiker. Op fuiven drink ik geen bier meer, maar Wodka water (ook wel Skinny Bitches genaamd ) of cava. In deze dranken zitten namelijk geen of minder suiker.

Is dit de beste oplossing? Neen. Je moet nog steeds rekening houden dat je suiker gaat stijgen en dalen als je gek gaat doen. Tijdens het feesten controleer ik vaak mijn suiker en drink ik regelmatig zero frisdrank. Voor ik ga slapen, eet ik nog een snack. Luister naar je lichaam, het heeft altijd gelijk!

CORRIGEREN EN ALCOHOL? A NO GO!

Ik maak (nog steeds) snel de fout om te corrigeren tijdens het drinken. Dit is niet echt een goed idee. Alcohol doet je bloedsuiker snel stijgen, maar een aantal uren later ook weer dalen. Op zo’n avond sta je beter even wat te hoog, dan dat je extreem gaat corrigeren. Maak ik toch een enorme piek? Dan neem ik een kleine dosis insuline en controleer ik regelmatig.

VOEL JE LIMIETEN

Ik merk door de verandering van alcoholische dranken, dat mijn suiker minder hard en snel stijgt tijdens zo’n avond feesten. Hierdoor krijg ik een rustiger gevoel en voel ik me iets minder diabeet.

Ik heb zelf veel moeten leren op vlak van alcoholische dranken. Leren doseren en niet zomaar meedoen met de groep. Het ziekenhuis raadt het ook niet aan om alcohol te drinken, als je diabetes hebt. Je bent en blijft student, af en toe hoort een drankje en een feestje erbij. Toch is je diabetes belangrijker, dan dat extra glaasje alcohol!

Ken je limieten en geniet van een crazy party!