Seks met diabetes type 1: een taboe?

Seks met diabetes type 1: een taboe?

Laten we eerlijk zijn, seks is en mag geen taboe meer zijn. Het is een unieke vorm van lichaamsbeweging, vele mensen vinden het aangenaam en kijken er meestal naar uit. Maar net als elke fysieke inspanning, beïnvloedt het je bloedsuikerspiegel. Ga je er helemaal in op, voel je druppels zweet en hoor je je eigen hartslag kloppen? Dan kan dit betekenen dat je dol bent op je sekspartner. Maar de kans bestaat ook dat je bloedsuikerspiegel stijgt of daalt. Wil je weten hoe je ongestrest en ongestoord seks met diabetes kan hebben? Lees dan gerust verder.

 

BEHOUD JE BLOEDGLUCOSEWAARDES TIJDENS HET MOMENT

Wat vind je het leukste aan vrijen? De onvoorspelbaarheid? Het onverwachte? Het is belangrijk om te weten dat het onverwachts kan gebeuren tussen de lakens. Zorg zeker dat je een snack binnen handbereik hebt. Zo kan je snel je bloedsuikerspiegel controleren, als dit tijdens je vrijpartij daalt. Leg bijvoorbeeld hypofood zoals sapjes, mueslirepen en dextros in je nachtkastje.

NEEM AF EN TOE EEN PAUZE

Ga je er helemaal voor? Neem dan zeker even een pauze als je je bloedsuikerspiegel voelt dalen. Eet een tussendoortje en controleer je insuline zodat je weer zorgeloos verder kan. Het belangrijkste is om naar je lichaam te luisteren en je partner te laat weten wanneer je even moet “bijtanken”.

DENK NA OVER WAT JE DRINKT

Kies je om alcohol en seks te combineren? Ga dan voor een witte wijn, champagne of andere dranken met een laag suikergehalte. Dit is makkelijker om je bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Bij een flinke daling van je bloedsuiker kan alcohol een oorzaak zijn.

OVERWEEG EEN DIABETES SENSOR

Een glucosesensor houdt elke minuut je bloedsuikerspiegel automatisch bij. Er gaat een alarm af als je waardes te hoog of te laag worden. Ideaal voor een spontane vrijpartij of om het in te plannen.

Wil je nog meer genieten? Controleer dan je bloedsuikerspiegel voor, tijdens en na het vrijen en geniet van het moment!

RELATIES

Seks met diabetes is natuurlijk niet het enige dat je relatie met je partner kan beïnvloeden. Soms kan je diabetes in het algemeen ook invloed hebben op je relatie. Wil je hier meer over weten? Lees hier dan verder. Je kunt in de categorieën filteren op enkel artikels over relaties, zoals dit artikel.