Getuigenis: relaties en diabetes

Getuigenis: relaties en diabetes

Een eigen ervaringsverhaal geschreven door Sam Dierckens.

Ondertussen ben ik een jaar en 9 maand samen met mijn vriend Yordan. Voor ik een echte relatie had, dacht ik dat mijn diabetes mij en mijn relatie niet veel in de weg ging lopen. Dit had ik verkeerd ingeschat…

OBSTAKELS

Toch botsten we op een aantal obstakels, waarbij ik zelf niet altijd doorheb dat mijn diabetes hier de oorzaak voor is.

Een heel simpel voorbeeld: moodswings wanneer je bloedsuiker snel omhoog of omlaag gaat. Oops.

Ik kan van een super blije persoon, naar een donderwolk gaan zonder enige reden. Ken jij grumpy cat? Yep, that’s me (sometimes). In het begin van onze relatie, was dit voor hem heel frustrerend en maakte dit hem ook boos. Hij wist dan ook niet dat dit aan mijn diabetes lag. We hebben hier vaak over moeten praten, zodat we elkaar begrepen. Dit was voor ons allebei moeilijk. Voor hem, omdat hij niet wist of hij iets fout deed. Maar ook voor mij, omdat ik niet graag open ben over mijn diabetes. Toch kan open communicatie héél veel goedmaken. Yes!

Ook tijdens lage hypo’s moeten we vaak samenwerken. Dit was in het begin niet efficiënt, omdat hij niet goed wist wat hij moest doen en hoe lang dit kon duren. Nu springt hij meteen recht om een cola te gaan halen!
Voor mij heeft het ook even geduurd tot ik hem tijdens zo’n moment kon of wilde vertrouwen. Ik wilde het heel lang liefst alleen doen, omdat ik hem er niet mee wou lastig vallen. Dit gaf negatieve invloeden op onze relatie. Yordan voelde zich buitengesloten en ik voelde me niet begrepen.

We zijn hier samen hard in gegroeid en hij neemt ook de tijd om mij te helpen. Hij kan zo wel een uur luisteren naar een uitleg, die eigenlijk nergens op slaat.
Het neemt wat tijd in beslag om elkaar op vlak van diabetes te leren kennen. Het blijft samen leren en praten. Heb dan ook geduld voor elkaar. Het is langs beide kanten frustrerend als iemand zich niet begrepen voelt. You can do it! Together.

Lees meer ervaringen in onze blogs, onze community of op onze Instagram!