Reizen met diabetes voor dummies

Reizen met diabetes voor dummies

Het doel van de Diacé blog? Wij willen onze diabuddies inspireren, motiveren en geruststellen dat ondanks de moeilijke tijden en de mindere dagen, we nog steeds alles kunnen bereiken wat we willen in het leven. Dat geldt ook voor reizen met diabetes, zodat je naar al jouw droombestemmingen ter wereld kunt gaan. Het lijkt misschien niet altijd zo, maar diabetes hoeft geen belemmering te zijn om jouw bucket list af te vinken. Lees jij mee? Be prepared voor leuke tips & tricks voor ‘reisdummies’ met diabetes!

SOME PEPTALK TO START WITH

Ok, jij hebt diabetes type 1, en eerlijk? Sometimes it sucks! Diabetes kan stressvol zijn in het dagelijks leven, we know, maar het mag je niet tegenhouden… dus laat dat dan ook lekker niet toe! Reizen en de wereld verkennen is één van de leukste en meest verrijkende dingen om in je vrije tijd te doen. Het zou echt zonde zijn om jezelf of je gezin die kans te ontnemen, Maar geen zorgen! Dankzij een zorgvuldige planning en doordachte overweging kun jij gewoon overal naartoe waar je maar wilt. Dat lukt dan misschien niet altijd zonder problemen, maar dat hoort nu eenmaal bij het leven. Met OF zonder diabetes.

WORD JE AL ZENUWACHTIG OVER VLIEGTUIGEN EN REISZIEKTE?

Dat hoeft helemaal niet! Er is geen uitsluitend bewijs dat mensen die met diabetes reizen, meer kans hebben om tijdens de reis onwel te worden dan mensen zonder diabetes. Veranderingen in eetgewoonten, activiteitenniveaus en omgeving (temperatuur, hoogte) tijdens de reis kunnen daarentegen wel allemaal van invloed zijn op de bloedsuikerspiegel en een uitdaging vormen op jouw bestemming. Toch geldt voor mensen zonder diabetes uiteindelijk hetzelfde. Je lichaam moet nu eenmaal wennen aan andere patronen in je dagindeling op reis.

Veel mensen met diabetes moeten op reis medicijnen of allerlei medische hulpmiddelen bij zich hebben en hebben vaak nood aan toegang tot onmiddelijke medische hulp indien nodig. You know the deal… Zorgvuldige voorlichting en voorbereiding vóór de reis moeten onze reizende diabuddies daarom in staat stellen een aangename en min of meer zorgeloze reis te hebben. Triggered? Lees dan zeker onze reistips hieronder!

Tip 1
Voordat je op avontuur vertrekt, kan je best jouw ‘diabetesteam’ laten weten dat je weggaat. Licht je huisdokter, arts, ouders of familie in. Zij kunnen je advies geven over het soort klimaat en de bestemming waar je naartoe gaat en kunnen je misschien tips meegeven waar je op voorhand nog niet aan had gedacht.

Praat ook met je diabuddies, en verzamel alle informatie die je kunt krijgen. Zij zijn tenslotte de kenners en spreken wellicht uit eigen ervaring. Handig!

Tip 2
Vraag aan je medische zorgverlener om een brief te schrijven waarin staat dat jij je persoonlijke insulinevoorraad altijd bij je draagt. Zo kom je niet in de problemen tijdens een vlucht. Neem daarom een extra zakje voor vloeistoffen je insuline en andere medicijnen indien je met het vliegtuig reist.

Doktersbrieven zijn bovendien altijd handig tijdens veiligheidscontroles gelijk waar ter wereld. Niet enkel op vliegvelden, maar bijvoorbeeld ook tijdens een busreis waar controle van de bagage zeker ook mogelijk is.

Diacé advies: vertaal je doktersbrief in de taal van het land waar je naartoe gaat, en neem zowel een elektronische en papieren kopie mee.

Tip 3
Zorg ervoor dat je onderzoek doet naar de diabeteszorg die wordt aangeboden in het land van bestemming, en controleer of je toegang hebt tot voorraden, noodinsuline en wat de kosten zijn in geval van nood.

Diacé advies: Wist jij dit al? Als je een Europese burger bent, heb jij recht op een gratis EHIC-gezondheidskaart waarmee jij in geval van nood snel en gratis toegang krijgt tot extra insuline.

Tip 4
Bestel wat meer! Het maakt niet uit of je naar een andere staat of een ander land gaat, het best kan jij jouw diabetesvoorraden overschatten! Vraag daarom zeker een extra voorschriftje aan je dokter, zodat je niet tekort komt onderweg.

Beter voorkomen dan genezen: bestel minstens 2x zoveel insuline en medicijnen als wanneer je thuis bent. Dit lijkt jou misschien een beetje overdreven, maar ben jij op reis altijd voorbereid op eventuele vertragingen, diefstal of andere noodgevallen?

Diacé tip: Zorg ervoor dat je je voorraad verdeelt over twee tassen, of met de persoon met wie je reist. Laat jouw lief, ouders of vrienden daarom een reservepomp en andere benodigdheden dubbel meenemen! Extra safety: check!

Lees hier meer blogs

CONCLUSIE

Alle tips goed genoteerd? Jij bent hélemaal klaar voor de reis van je leven!