Wat is een insulinepomp

Wat is een insulinepomp

Een pompgebruiker?

Wanneer je diabetes hebt, maakt je lichaam geen of onvoldoende insuline aan. In Nederland zijn er ruim 830.000 mensen met diabetes. Hiervan heeft 90% diabetes type 2, de overige 10% heeft diabetes type 1. Lees in deze blog wat het verschil is tussen type 1 en 2. In het geval van type 1 moet je insuline toedienen met een insulinepen of een insulinepomp. Dit geldt in sommige gevallen ook voor mensen met diabetes type 2. Lichaamscellen hebben glucose nodig als brandstof. In deze blog lees je alles over de insulinepomp en kom je erachter of een insulinepomp iets voor jou is. Lees gauw verder!

 

WAT IS EEN INSULINEPOMP?

Als je insuline gebruikt, kun je dit op twee manieren toedienen: via een insulinepen of een insulinepomp. Er zitten veel voordelen aan een insulinepomp, waardoor het een uitkomst kan zijn voor veel mensen met diabetes. Een insulinepomp is een klein apparaatje dat met een slangetje vastzit aan je lichaam. Hij geeft voortdurend kleine hoeveelheden insuline af via het slangetje en een dunne kunststof katheter onder de huid van je buik. Voor een maaltijd laat je de pomp extra insuline afgeven; dit noem je een bolus. Op deze manier blijft je bloedglucosewaarde vaak stabieler dan het spuiten met een insulinepen.

DRAADLOZE OF INWENDINGE INSULINEPOMP

Naast de gewone insulinepomp zijn er nog twee soorten insulinepompen; een draadloze en een inwendige insulinepomp. Een draadloze insulinepomp zit direct op je huid. Er is geen aparte infuusset met slangetje nodig. Het is een waterdichte pomp waardoor je hem niet meer los hoeft te koppelen tijdens het zwemmen of douchen.
Naast de draadloze insulinepomp heb je de inwendige insulinepomp. Deze is meer geschikt voor mensen bij wie insuline niet goed wordt opgenomen of wie er allergisch is voor insuline. Deze pomp wordt met een operatie onderhuids ingebracht. Iedere zes weken moet de pomp bijgevuld worden met speciale insuline, waarvoor je naar het ziekenhuis moet. Verder werkt de inwendige insulinepomp hetzelfde als een ‘gewone’ insulinepomp.

DE VOORDELEN VAN EEN INSULINEPOMP

Er zitten veel voordelen aan een insulinepomp. We hebben ze hieronder voor je op een rij gezet:

  • Minder hypo’s
  • Stabielere bloedglucosewaarden (extra handig voor bijvoorbeeld kinderen of als je zwanger bent/wilt worden)
  • Door de kortwerkende insuline kun je makkelijker inspelen op meer beweging of extra eten;
  • Je hoeft niet meer te spuiten (kinderen vinden spuiten vaak vervelend);
  • Met een pomp heb je minder pieken en dalen, dus meer kwaliteit van leven.

Veel voordelen dus. Echter vinden sommige diabetespatiënten het lastig hoe ze hun insulinepomp op een aangename manier moeten dragen. Het is natuurlijk ook belangrijk dat het er leuk uitziet. Pomptassen zijn hier een ideale oplossing voor. Er zijn voor zowel mannen en vrouwen als kinderen verschillende soorten pomp tassen.

IS EEN INSULINEPOMP IETS VOOR MIJ?

Een insulinepomp is voor veel mensen met diabetes type 1 een uitkomst, ook voor sommige mensen met diabetes type 2. Of het iets voor jou is, verschilt natuurlijk per persoon. Overleg samen met je behandelaar of een insulinepomp voor jou een optie is. In de meeste gevallen wordt een insulinepomp door je zorgverzekeraar vergoed. Vanwege de garantie en de hoge kosten moet je minimaal vier jaar met een insulinepomp doen.

MEER WETEN?

Heb je vragen over de producten of dienstverlening van Diacé ? Neem dan contact met ons op en wij helpen je graag verder!