Wat is het verschil tussen type 1 en type 2

Wat is het verschil tussen type 1 en type 2

Type 1 of type 2? Als één van onze diabuddies heb jij ongetwijfeld pride ? voor één van deze twee types. We weten dat jij als échte diabetes warrior al heel wat kent van diabetes, maar dat betekent natuurlijk niet altijd dat iedereen rondom je ook diabetes vanbinnen en vanbuiten kent. Denk maar aan vrienden, familie, klasgenoten of collega’s bijvoorbeeld. Vooral deze laatste twee groepen zien je misschien wel vaak vingerprikken, of hebben wel al eens opgemerkt dat je tijdens een hypo snel naar druivensuiker grijpt. Maar uiteraard betekent dit niet dat ze hélemaal weten wat diabetes net inhoudt. Laat staan wat het verschil is tussen diabetes type 1 en 2!

Net daarom hebben we deze informatieve blog opgesteld. Zo kunnen jullie dit ook even delen met mensen in je omgeving die misschien wel vragen hebben – én op een leuke manier meer willen ontdekken over jouw leefgenoot – the one who stays with you every second of every day – diabetes! ?

 

DIABETES VOOR DUMMIES

Wat hebben ? insulinepompen, ? bloedglucosemeters en ? glucosetabletten gemeen? Ze kunnen allemaal worden gebruikt door mensen met diabetes om hun bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Maar wat is dan precies het verschil tussen diabetes type 1 en type 2? En wat betekent dit voor de manier waarop mensen met diabetes zorg kunnen dragen voor zichzelf?

Laten we beginnen met het uitleggen van wat diabetes precies is. Diabetes is een aandoening waarbij het lichaam niet in staat is om glucose (een soort suiker) uit het bloed te halen en te gebruiken als energie. Dit komt doordat het hormoon insuline, dat door de alvleesklier wordt gemaakt, niet of toch niet voldoende aanwezig is in het lichaam. Als gevolg hiervan blijft er te veel glucose in het bloed en krijgt je lichaam niet de energie die het nodig heeft.

Er zijn twee belangrijke types diabetes: type 1 en type 2. Hieronder leggen we ze allebei even kort uit, zodat iedereen nét een tikkeltje beter begrijpt waar onze diabuddies elke dag mee bezig zijn.

 

? DIABETES TYPE 1

Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem van het lichaam de alvleesklier aanvalt en de productie van insuline stopt. Dit betekent dat mensen met diabetes type 1 hun hele leven insuline moeten gebruiken, meestal via injecties of een insulinepomp. Diabetes type 1 kan op elke leeftijd voorkomen, maar het komt vaker voor bij kinderen en jonge volwassenen. Ongeveer 10% van alle mensen met diabetes heeft type 1.

? DIABETES TYPE 2

Diabetes type 2 is de meest voorkomende vorm van diabetes en komt vooral voor bij volwassenen. Het is een chronische ziekte waarbij het lichaam insuline niet goed kan gebruiken (wat bekend staat als insulineresistentie). In het begin kan het lichaam nog steeds voldoende insuline maken om te compenseren, maar na verloop van tijd kan je lichaam niet meer genoeg insuline aanmaken om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden.

Soms lukt het voor mensen met diabetes type 2 om hun bloedsuikerspiegel onder controle houden met gezonde voeding, beweging en bloedglucosemeters, maar dit is eerder de uitzondering op de regel. Heel veel van de mensen met diabetes type 2 hebben ook insuline of andere medicijnen nodig.

CONCLUSIE

Er zijn dus héél duidelijke verschillen tussen diabetes type 1 en type 2. Eén ding is zeker: met welk type van diabetes je ook leeft, het mag nooit je leven bepalen. Bij Diacé weten we als geen ander hoe moeilijk het is om constant rekening te moeten houden met diabetes, maar dat weerhoudt ons niet van jullie aan te moedigen om toch zo kleurrijk mogelijk in het leven te staan! ?

Daarom staan wij elke dag voor al onze diabuddies én onze community klaar. Niet enkel met de meest diatastic accessoires om het leven met diabetes net dat tikkeltje aangenamer en eenvoudiger te maken, maar ook met tips, tricks… en hartverwarmende blogposts om jullie een hart onder de riem te steken. ?

Hopelijk heeft deze informatieve blog iemand in jouw omgeving geholpen om beter te begrijpen wat je elke dag doorstaat én wat het verschil precies is tussen diabetes type 1 en 2. We doen ons uiterste best om niet enkel onze diabuddies, maar ook mensen die leven met iemand die diabetes heeft zo goed mogelijk te ondersteunen. ✅

Volg zeker onze socials, schrijf je in voor onze nieuwsbrieven en check regelmatig de blogsposts op onze website als je graag op de hoogte blijft of meer wil leren over diabetes (type 1 én type 2! ?)

TOGETHER WE ARE ONE ?