Verkouden zijn met diabetes: de ervaringen van cédric

Verkouden zijn met diabetes: de ervaringen van Cédric

Verkouden met diabetes?

Een verkoudheid klinkt – en is – vaak redelijk onschuldig. Maar zoals met veel dingen in het leven: met diabetes is een verkoudheid nét even anders. Als je verkouden bent, moet je lichaam hard werken om de bacteriën weer lichaam uit te werken. Dat doet soms vreemde dingen met je diabetes. En dan hebben we het niet alleen over je bloedsuikerwaardes. Wel eens gehoord van voedingsketonen? Stefanie deelt de ervaring van haar zoon Cédric en vertelt over haar eerste keer in aanraking met voedingsketonen.

THUIS VAN SCHOOL

“Cédric kwam woensdag thuis van school en was heel moe. Hij hoestte veel, had een verstopte neus en weinig zin om iets te doen. Zijn bloedsuikerwaarde was 160 mg/dl (9mmol/l). Normaal zou hij ‘s avonds gaan voetballen, maar omdat het hoesten alleen maar erger werd, bleef hij op de bank hangen.”

ONGERUST

“Die nacht sliep hij slecht door al het hoesten en snotteren. Zijn bloedsuikerwaardes waren ‘s nachts wat hoger, zo rond de 252 mg/dl (14 mmol/l), maar in de ochtend was het al netjes teruggezakt naar 86 mg/dl (4.8 mmol/l).”

“Cédric wilde niets eten en lag de hele ochtend futloos op de bank. Uiteindelijk lukte het om toch iets te eten. Daardoor schoot hij direct naar de 250 mg/dl (13.9 mmol/l).”

“In de middag viel hij in slaap op de bank. Na een aantal uur begon ik ongerust te raken, Cédric is normaal een actieve jongen van 8 jaar en dit gebeurt dus zelden! Het was duidelijk dat hij ziek was. Zijn waardes waren die middag heel netjes, maar door eerdere ervaringen met verkoudheid besloot ik toch even zijn ketonen te meten. Zijn ketonenwaarde was 0.6. Dat is op zich niet zorgwekkend, maar met zo’n waarde moet je wel extra waakzaam zijn. Er wordt aangeraden om elke 2 uur opnieuw te controleren op ketonen.”

KETONEN ZONDER HOGE BLOEDSUIKERWAARDES

“Ik vond het toch vreemd. Zijn bloedsuikerwaardes waren de hele middag goed, maar toch had hij ketonen. Hoe kan dat? Ik besloot toch maar even de kinderarts te bellen. Hij vertelde mij dat ketonen ook kunnen ontstaan bij normale bloedsuikerwaardes, bijvoorbeeld als je ziek bent of plotseling een ander voedingspatroon hebt. Het wordt ook wel hongerketonen of voedingsketonen genoemd. Dat klopte bij Cédric wel, hij was flink verkouden én had die dag amper gegeten.”

“Na een paar uur besloot ik hem toch maar wakker te maken om even te eten. Zijn bloedsuikerwaarde was 147mg/dl (8.3 mmol/l) en zijn ketonen waren gezakt naar 0,4. Na enkele uren waren al zijn ketonen weg, had hij meer energie en wilde hij iets eten. Wat een middagslaapje wel niet kan doen!”

NAAR HET ZIEKENHUIS VOOR VERKOUDHEID

“Als Cédric ziek of verkouden is, ben ik altijd extra alert. Het is al een paar keer voorgekomen dat we een nachtje in het ziekenhuis door moesten brengen omdat zijn bloedsuikerwaardes niet meer te reguleren waren doordat hij ziek was. Gelukkig hoefde dat dit jaar niet en zijn we er goed vanaf gekomen!”

“Een verkoudheid is niet het einde van de wereld, maar ik denk dat veel mensen niet weten dat de gevolgen een stuk heftiger kunnen zijn als je diabetes hebt. Dat is wel goed om te weten.”

Wat is je ervaring met verkouden zijn als je diabetes hebt?