Alles wat je moet weten over de glucose sensor

Alles wat je moet weten over de glucose sensor

Een glucose sensor is geschikt voor iedereen met diabetes, zowel type 1 als type 2. Echter is het vooral interessant voor alle diabetespatiënten die meerdere malen per dag insuline moeten spuiten en dus ook meerdere keren per dag hun bloedsuikerwaarden moeten meten. Als je aan deze mensen vraagt wat zij van het dagelijkse vingerprikken vinden, hoor je voornamelijk de woorden pijnlijk, onhandig en vervelend. Met een glucosemeter is dit dus niet meer nodig!

 

INSULINEPOMP IN COMBINATIE MET EEN GLUCOSE SENSOR

Nieuwe technologische ontwikkelingen hebben een belangrijke impact op de behandeling van patiënten met diabetes mellitus type 1. Het gaat hierbij om de toediening van insuline door een insulinepomp, de glucosemeting met een sensor op het lichaam en de groeiende dynamische interactieve mogelijkheden tussen glucosesensor en insulinepomp.

Het is een combinatie van de insulinepomp en glucosesensor. De pomp heeft een hypo-voorspellende functie: hij stopt met insuline afgeven bij een lage bloedsuiker. Een insulinepomp die zelf stopt met insuline afgeven als dat nodig is, zorgt voor minder hypo’s.

 

DE WERKING VAN EEN GLUCOSE SENSOR

De glucose sensor wordt bevestigd door middel van een minuscuul naaldje op de arm of buik. Op deze manier worden de glucosewaarden continu geregistreerd. Bij flash glucose monitoring (FGM), zoals de FreeStyle Libre, maak je gebruik van een sensor. De glucosewaarden worden zichtbaar wanneer je de sensor scant met een reader of een app op je smartphone. De glucose sensor van FreeStyle Libre slaat de waarden van de afgelopen acht uur op, deze kun je vervolgens terugzien in een grafiek.

De sensor is waterbestendig en blijft één à twee weken kleven op de huid. Mocht je wat extra versteviging willen voor je glucose sensor, dan bieden de sensorhouders van Diacé een uitkomst. De Freestyle Libre sensorhouders hebben een elastische band die verstelbaar is. Dit zorgt ervoor dat iedereen deze band kan gebruiken. Ideaal!

DE VOORDELEN VAN EEN GLUCOSE SENSOR

Wanneer je met je ‘gewone’ bloedglucosemeter je waarden meet, mis je als diabetespatiënt altijd bepaalde informatie. Met een glucose sensor krijg je wel alle essentiële informatie. Uit onderzoek onder diabetespatiënten is gebleken dat het gebruik van een glucose sensor de levenskwaliteit van diabetici aanzienlijk verbetert. Meer mensen hadden hun glucosespiegel onder controle en het aantal patiënten die door diabetes thuis moesten blijven daalde.

 

ZIT ER EEN VERGOEDING OP DE GLUCOSE SENSOR?

De diabetes glucose sensor van FreeStyle Libre wordt vanuit de basisverzekering vergoed voor mensen met diabetes type 1 en een deel van de mensen met diabetes type 2. Dit houdt in dat je minstens vier keer per dag insuline spuit of een insulinepomp hebt. Daarnaast moet je minimaal vier keer per dag in je vinger prikken voor het meten van je bloedglucosewaarde. Overleg samen met je arts of je in aanmerking komt voor een glucose sensor.

 

MEER WETEN?
Heb je vragen over de glucose sensor of over onze diabetes accessoires? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder!