De 2-4-6 regel: richtlijnen, diabetes en bijdosering

De 2-4-6 regel: Richtlijnen, diabetes en bijdosering

INTRO

We weten allemaal dat diabetes vaak een heel gedoe kan zijn en zeker als we praten over het insulinegebruik. Maar die zorgen zijn verleden tijd want er bestaat iets zoals de 2-4-6 regel. In deze blog gaan we meer praten over deze regel en laten we je zien hoe eenvoudiger deze je insulinebeheer maakt.

Wat is de 2-4-6 regel?

De 2-4-6 regel is eigenlijk simpel gezegd een soort van leidraad die je gaat doen begrijpen hoe insuline en koolhydraten samengaan. Snel gezegd vertelt het je hoeveel koolhydraten een eenheid insuline kan aanpakken.

Met 2 gram koolhydraten per eenheid kan je overweg met kortwerkende insuline maar voor bijvoorbeeld 4gram koolhydraten per eenheid is middellange insuline de juiste keuze.

Als we dit samenvatten wilt dit eigenlijk zeggen dat als je bijvoorbeeld een maaltijd met 30 gram koolhydraten eet, je ongeveer 15 kortwerkende insuline nodig hebt, 7.5 eenheden middellange insuline of 5 langwerkende insuline.

De 2-4-6 regel en diabetesbeheer

Natuurlijk weten we allemaal dat het bij diabetes om meer draait dan enkel insuline. Je moet ook je bloedsuiker in de gaten houden, gezonde keuzes gaan maken in je dieet, en je bijspuitschema goed bijhouden. Maar de 2-4-6 regel is een goede basis voor een solide insuline beheer en bijdosering.

De 2-4-6 regel: Richtlijnen, diabetes en bijdosering

Samengevat

De 2-4-6 regel is dus zeker een heel waardevolle tool voor je insulinegebruik en bijspuitschema te optimaliseren. Het is eenvoudig, makkelijk te begrijpen wat wilt een mens nog meer hebben. Er is natuurlijk wel 1 maar en dat is dat een diabetesbeheer persoonlijk is dus het kan zeker nuttig zijn om aan een diabeteseducator vragen te stellen en dan samen je plan helemaal te fine-tunen.