De 2-4-6 regel voor diabetes: een snelle gids

De 2-4-6 Regel voor Diabetes: een snelle gids

Wat is het?

Als je diabetes hebt, weet je waarschijnlijk hoe belangrijk het is om je bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Maar hoe weet je of je goed bezig bent? Maak kennis met de “2-4-6 regel” – een handige truc die je kan helpen bij het monitoren van je bloedsuikerwaarden. Het is niet alleen gemakkelijk te onthouden, maar het klinkt ook nog eens als een leuk spel!

Dus, hoe werkt de 2-4-6 regel? Simpel: je meet je bloedsuiker op drie verschillende momenten van de dag – twee uur na het ontbijt, vier uur na de lunch en zes uur na het diner. Als je bloedsuikerspiegel binnen een bepaalde range valt, ben je goed bezig!

Welke waarden moet je halen

Laten we eens kijken naar de verschillende waarden:

  • Twee uur na het ontbijt: 4,0 – 8,0 mmol/L of 70 – 145 mg/dl
  • Vier uur na de lunch: 4,0 – 10,0 mmol/L of 70 – 180 mg/dl
  • Zes uur na het diner: 4,0 – 8,5 mmol/L of 70 – 150 mg/dl

Als je binnen deze grenzen blijft, dan is dat fantastisch nieuws! Je hebt dan waarschijnlijk de goede hoeveelheid insuline toegediend en je bloedsuikerspiegel is stabiel.

Maar wat als je bloedsuikerwaarden buiten deze range vallen? Maak je geen zorgen, dit betekent niet dat je “het spel” hebt verloren. Het is gewoon een teken dat er misschien iets is dat je moet aanpassen. Misschien moet je je insulinedosis verhogen of verlagen, je dieet veranderen, meer bewegen, of een combinatie van deze dingen. Als je graag weet hoe andere hiermee omgaan, vraag het dan zeker aan onze Diacé community.

Bespreek het met je arts

Nu je weet hoe de 2-4-6 regel werkt, is het tijd om er een beetje plezier aan te beleven. Laten we de regel eens toepassen op andere aspecten van ons leven. Bijvoorbeeld:

  • Twee uur na het kijken van een rom-com: nog steeds niet in staat om te stoppen met huilen
  • Vier uur na het eten van een pizza: de noodzaak voelen om een lange wandeling te maken
  • Zes uur na het drinken van een kopje koffie: nog steeds het gevoel hebben dat je vliegt

Oké, misschien zijn die voorbeelden niet zo nuttig als de 2-4-6 regel voor diabetes, maar ze maken het wel leuker, nietwaar?

Terug naar diabetes. Als je deze regel consequent toepast, kan het je helpen om de controle over je bloedsuikerspiegel te behouden. Maar vergeet niet dat iedereen anders is en dat er veel factoren zijn die van invloed kunnen zijn op je bloedsuikerwaarden. Daarom is het belangrijk om regelmatig contact te hebben met je arts of diabetesverpleegkundige om te bespreken wat voor jou het beste werkt. Wil je meer handige tips? Lees dan hier onze andere artikelen.