De ramadan en diabetes: hoe gaat dat?

De ramadan en diabetes: hoe gaat dat?

INTRO

De ramadan is ondertussen al volop bezig. Net zoals elk jaar, zijn er ook enkele van onze diabuddies die meedoen aan deze vastenperiode. Uiteraard komen daar ook enkele vraagtekens bij kijken… Want een hele dag niets eten of drinken tot de zon ondergaat én dat terwijl je probeert om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden, is een echte uitdaging. ? Daarom hebben we enkele praktische tips verzameld voor onze dappere diabuddies die meedoen aan de ramadan. Lees dus zeker verder om te weten te komen hoe je jouw diabetes onder controle kan houden én toch kan genieten van een fijne en gezonde ramadan. ?

RAMADAN: WAT IS DAT EIGENLIJK?

De ramadan is een heilige maand voor moslims over de hele wereld. Het is een tijd van vasten, gebed en reflectie. Tijdens de ramadan vasten moslims van zonsopgang tot zonsondergang, wat betekent dat ze dus niet eten of drinken tijdens deze periode. Het vasten is vooral bedoeld om de spirituele discipline te vergroten, het lichaam en de geest te zuiveren en de samenhorigheid binnen de gemeenschap te versterken. Naast het vasten, wordt er ook veel aandacht besteed aan gebed, het lezen van de koran en het geven van aalmoezen.

Het einde van de ramadan wordt traditioneel ook gevierd met het feest van Eid al-Fitr of het suikerfeest, waarbij familie en vrienden samenkomen om te bidden, goed te feesten en cadeautjes met elkaar uit te wisselen. Het is een bijzondere tijd van het jaar voor de moslims… maar ook een échte uitdaging voor mensen met diabetes die willen deelnemen aan het vasten.

UITDAGINGEN VAN DE RAMADAN VOOR MENSEN MET DIABETES?

Uiteraard kan het vasten tijdens de ramadan enkele minder positieve gevolgen hebben voor mensen met diabetes. De vastenperiode kan leiden tot een verandering in het dieet en het slaapschema, waardoor het voor sommige diabuddies moeilijk kan zijn om hun bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Het overslaan van maaltijden kan ook leiden tot een lage bloedsuikerspiegel – en dus een hypo ? – en de maaltijden na zonsondergang kunnen juist zorgen voor een hoge bloedsuikerspiegel – en dus een hyper ? – als er te veel koolhydraten worden gegeten. Bovendien kan het vasten ook invloed hebben op de medicatie en insuline-injecties die je gebruikt, dus het is belangrijk om dit allemaal zorgvuldig te plannen en te bespreken met je arts of je diabetesverpleegkundige. ✅

Het is ook belangrijk om te onthouden dat niet iedereen met diabetes het vasten aankan, dus het is aan jou om voor jezelf uit te maken wat wél en niet kan waarbij je focust op je gezondheid als prioriteit. ?

De ramadan en diabetes: hoe gaat dat?

TIPS OM EEN GEZONDE RAMADAN TE COMBINEREN MET JE DIABETES

Als je diabetes hebt, is het dus zeker mogelijk om mee te doen aan de ramadan. Je moet gewoon extra aandachtig zijn én een goede planning en voorbereiding is een absolute must. Daarom hebben we enkele tips verzameld om je vastenperiode zo vlot en gezond mogelijk te laten verlopen. ?

1️ Ten eerste is het belangrijk om je diabetesmedicatie opnieuw te evalueren voordat je begint met vasten, zodat je ervoor kan zorgen dat je bloedsuikerspiegel zeker stabiel blijft tijdens de vastenperiode. Nog een aandachtspunt is om regelmatig je bloedsuikerspiegel te controleren en bij te houden.

2️ Ten tweede raden we ook écht aan om te letten op je voeding en een gezonde levensstijl aan te nemen. De verleiding kan groot zijn om na urenlang niets eten en drinken, te grijpen naar snelle suikers en ongezonde snacks na zonsondergang. Niet doen! Kies in de plaats daarvan voor voedingsmiddelen met een lage glycemische index, zoals volkoren granen, groenten en peulvruchten. Nog een tip? Goed gehydrateerd blijven en dus zeker voldoende water drinken wanneer je mag. ?

We kunnen natuurlijk niet garanderen dat je volledige ramadan dan van een leien dakje loopt, maar deze tips kunnen je wel helpen om de kans op een geslaagde vastenperiode groter te maken, zonder dat je de controle over je diabetes verliest. ✅

CONCLUSIE

Meedoen aan de ramadan terwijl je diabetes hebt, is en blijft een uitdaging. De belangrijkste boodschap die we met je willen meegeven is dan ook dat het ontzettend belangrijk is om te luisteren naar je lichaam. Het vasten kan een impact hebben op je bloedsuikerspiegel en het is van belang om alert te zijn op de signalen die je lichaam je geeft. Als jij je bijvoorbeeld duizelig, zwak of misselijk voelt, kan dit een teken zijn dat je bloedsuikerspiegel te laag is en dat het tijd is om te eten of je medicatie aan te passen. Het is dus essentieel om de symptomen te herkennen en actie te ondernemen om ervoor te zorgen dat je lichaam goed functioneert tijdens de ramadan.

Verder wensen we al onze diabuddies die meedoen veel succes. Ramadan Kareem! ?

De ramadan en diabetes: hoe gaat dat?