Diabetes en nieuwjaar

Diabetes en nieuwjaar

Ik snap het, leven met diabetes kan een enorme strijd zijn. Na enkele jaren met diabetes te hebben geleefd, heb ik geleerd hoe ik positief met deze ziekte kan leven. Hier zijn mijn tips om om te gaan met je diabetes tijdens de feestdagen:

DENK AAN JE GEVOELENS

Het is oké om je niet oké te voelen! Ik ging onlangs op reis en ik had de tijd van mijn leven … minus de constante dieptepunten. Het kwam op een punt waarop ik gewoon huilde, maar gelukkig verzekerde mijn partner me dat alles in orde zou komen. Wat ik natuurlijk wist, maar op dit moment wilde ik gewoon van streek zijn. En dat is 100% prima, zolang het maar niet 24/7 is! Sta er dus voor open om aan je gevoelens te denken.

MAAK EEN PLAN EN HOU JE ER AAN

Ik weet zeker dat we allemaal van onze diabetes begeleiders hebben gehoord: “Het maken van een diabetesbeheersplan zal de zaken veel beter voor je maken.” Daar ben ik het helemaal mee eens. Is het leuk? Misschien niet, maar het is veel beter om een plan te hebben om de diabetes rollercoaster te vermijden (die we allemaal zo erg haten). Je kan het simpel houden, zodat het niet overweldigend wordt. Ik doe bijvoorbeeld het volgende:

Ik besteed één dag per maand aan het uitzoeken welke diabetes benodigdheden ik nodig heb voor de komende maand(en).
Wat mijn eetgewoontes betreft, ben ik me altijd bewust van mijn voedselkeuzes (zonder mezelf te veel te beperken). Ik eet intuïtief en zorg er altijd voor dat ik eerst mijn bloedsuikerspiegel en bolus controleer.
Ik train 2-3 keer per week om voor minder insulineresistentie te zorgen.

VERGEEF JEZELF BIJ "SLECHTE" DIABETESDAGEN

Het is het beste om altijd een plan te hebben als je met diabetes leeft. Maar die plannen gaan niet altijd zoals gepland! Er zullen dagen zijn dat je alles goed hebt gedaan, maar je bent nog steeds te hoog of te laag. Dit is normaal in de diabeteswereld, dus wees er niet bang voor! Net zoals je aan je gevoelens moet denken, moet je ook je rekening houden met je minder fijne diabetes dagen. Er is niets mis mee om ze te hebben! Na jaren met deze ziekte te hebben geleefd, heb ik te veel dagen met slechte diabetes gehad om op te tellen. Maar het gaat erom ze te accepteren en ongeacht tevreden te zijn!

Laat diabetes je er niet van weerhouden om uw beste leven te leiden. Wees gewoon een beetje zelfbewuster, doe wat extra planning en blijf positief!

Gelukkig nieuwjaar!