Diabetes en het belang van een goede nachtrust

Diabetes en het belang van een goede nachtrust

INTRO

Bij Diacé willen we het leven voor alle diabuddies zo aangenaam mogelijk maken door middel van onze accessoires maar ook onze hechte community. Diabetes vraagt een veelzijdige aanpak van diabetesmanagement waar we graag een ondersteunende rol in spelen. De focus ligt vaak op evenwichtige voeding en voldoende beweging, toch willen we deze essentiële pijler nog even in de kijker zetten: een goede nachtrust. 💤

Waar iedereen wel eens een slechte nacht kan ondervinden, komen er voor mensen met diabetes nog meer factoren bij kijken. Veel diabuddies worstelen met slapen, denk maar aan nachtelijke bloedsuikerschommelingen, frequent toiletbezoek of andere ongemakken. Een kwalitatieve slaap is fundamenteel om je diabetes goed in bedwang te houden. In deze blog gaan we dieper in op het verband tussen slaap en diabetes. Je krijgt ook een handvol nuttige tips!

WAAROM EEN GOEDE NACHTRUST ONMISBAAR IS

‘s Nachts gaat je lichaam tijdens het slapen door met het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel. Een slechte nacht achter de rug? Dan zit de kans erin dat je ’s ochtends hogere glucosewaarden hebt. Je lichaam zal ook minder goed reageren op insuline, waardoor je lichaam meer moeite heeft om de bloedsuiker goed te regelen.

Daarnaast heeft slaap een invloed op je hormoonbalans. Ghreline en leptine zijn de hormonen die je hongergevoel en verzadiging regelen. Deze hormonen kunnen verstoord geraken door een slaaptekort en zo je eetlust vergoten. Dit beïnvloedt indirect ook je glucosemanagement.

En ook het gevolg van vermoeidheid op stress mogen we niet vergeten. Gebrek aan rust stuwt je stressniveau omhoog, wat zich opnieuw kan vertalen naar een hogere bloedsuikerspiegel.

Dat een goede nachtrust cruciaal is, is overduidelijk. Maar wat kan je nu doen om je slaap te verbeteren? Wij sommen graag enkele tips voor jou op! 👇

TIPS VOOR EEN BETERE NACHTRUST

1.        Een oase van rust

Je slaapkamer zou een toevluchtsoord van rust moeten zijn: donker, koel en stil. Investeer in goed beddengoed en beperk het gebruik van elektronica voor het slapen gaan. Wissel die sociale media in voor een rustgevend boek of wat ademhalingsoefeningen.

 

2.        Regelmaat, regelmaat en nog eens regelmaat

Hoe zit het dan met de duur van je slaap? Hoewel de benodigde hoeveelheid slaap individueel varieert, is een regelmatig slaapschema de sleutel. Een vast slaapritme ondersteunt je lichaam bij de voorbereiding op de nachtrust. Door elke dag op dezelfde tijden te slapen en op te staan, kan je lichaam zich beter voorbereiden op slaap. ⏰

 

3.        Wees voorbereid

Controleer je bloedglucosewaarden voor je de wol in duikt. Stabiele waarden voor het slapengaan, zijn alvast een goede voorbereiding voor een rustige nacht. Liggen er druivensuikertabletten naast je bed? Zo ben je voorbereid op onverwachte hypo’s zonder dat je daarvoor hoeft op te staan.

 

4.        Lichte snacks

Voor mensen met diabetes komt de volgende tip vast niet als een verrassing: maar ook voeding heeft een invloed op je slaap. Zware maaltijden en cafeïne kunnen beter vermeden worden. Probeer zo’n twee uur voor het slapen niets meer te eten om bloedsuikerpieken en slaapverstoring te voorkomen. Een half uurtje voor het slapengaan kan een lichte, eiwitrijke snack wel een gezonde boost geven. Kies voor eiwitrijke voeding zoals een hardgekookt ei, gemengde noten of Griekse yoghurt. Vermijd vette en koolhydraatrijke voedingsmiddelen zoals; pizza, friet, gefrituurd voedsel, …

 

5.        Aangepaste kledij

Slapen met een insulinepomp kan een uitdaging zijn. Daarom bieden wij in onze Diacé-webshop Pockwear aan. Pockwear is ontworpen met de unieke behoeften van insulinepompgebruikers in gedachten, en biedt een naadloze integratie van medische apparatuur in stijlvolle, comfortabele kledingstukken. Het ondergoed van Pockwear is een aanrader om s’nachts comfortabel in te slapen.

 

6.        Consulteer een arts

Blijf je slaapproblemen ondervinden? Aarzel dan zeker niet om eens langs te gaan bij je arts om je symptomen te bespreken. Samen kunnen jullie tot een behandeling komen die past bij jouw situatie.

Diabetes en het belang van een goede nachtrust

CONCLUSIE

Een goede nachtrust is geen luxe, maar een essentieel onderdeel van effectief diabetesmanagement. Door je slaapkwaliteit te verbeteren, verbeter je niet alleen je vermogen om diabetes onder controle te houden, maar geef je ook je algehele gezondheid en welzijn een boost.

We wensen alle diabuddies een goede nachtrust toe! 💛