Diabetes tijdens de ramadan

Diabetes tijdens de Ramadan

Een eigen ervaringsverhaal geschreven door Fatima.

De Ramadan is een maand waar ik elk jaar naar uitkijk, triestig wordt als het weer voorbij is. Een maand vol spiritualiteit, zelfreflectie, samenhorigheid en solidariteit. In deze maand eten en drinken wij niet van zonsopgang tot zonsondergang. Na het avondeten is er ruimte voor extra vrijwillige gebeden. Deze gezamenlijk gebeden worden gehouden in de moskee. Lees hier mijn ervaring.

 

MET WAT HOU IK REKENING?

Als persoon met diabetes ga ik bewust om met eten tijdens de Ramadan. Zo pas ik mijn medicatie aan, na overleg met mijn huisarts. De twee pilletjes worden herleid tot één per dag. Daarnaast zie ik er op toe dat ik in plaats van drie dadels, maar één dadel per dag eet. Deze maand ga ik ook zorgvuldig om met mijn energieverbruik. Ik doe geen grote kuis of zware activiteiten waarbij mijn energiepijl zakt. Uiteraard ga ik s ’avonds wel graag bidden in de moskee, wat voor een evenwicht zorgt na de maaltijd en mij veel voldoening schenkt.

HELAAS, HET IS NIET ALTIJD HYPOLOOS

Vorig jaar heb ik wel een hypo gehad tijdens de Ramadan. Dit kwam doordat ik te veel energie had verbruikt. Ik ben gaan winkelen en intensief mijn huis opgeruimd. Het was een dag voor het Ramadanfeest, een uurtje voor etenstijd. In principe mag ik dan mijn vasten verbreken, maar dit wou ik absoluut niet. Ik ben gewoon een halfuurtje gaan liggen totdat ik mij terug beter voelde. De rest van het werk bleef ook liggen tot het verbreken van mijn vasten. Ondertussen ken ik mijn lichaam en weet ik wanneer ik een grens bereik.

Ik ben blij en dankbaar dat ik alsnog kan meedoen met de Ramadan en geniet daar ten volle van. Ik ben zeer bewust dat dit op latere leeftijd niet meer haalbaar kan zijn. Voorlopig focus ik me op het heden en ga ik de toekomst met open armen tegemoet. Zo haal ik er momenteel alles uit en geniet ik van elke ramadan die ik mee kan doen.

EET IK ALLES TIJDENS DE RAMADAN?

Mijn grootste valkuilen bevinden zich op vlak van gerechten die speciaal tijdens de ramadan worden gemaakt. Het is nog moeilijker om hier van af te blijven, ik hou hier dus wel rekening mee. Ik ga bewust om met wat er op tafel ligt en probeer mijn suikerinname zo laag mogelijk te houden.

Een pluspunt hierbij is het feit dat ik een maand lang bewust ben kunnen omgaan met voeding en energieverbruik. Hierdoor lukt het mij om de volgende maanden meer stil te staan bij mijn voedingsinname en de focus hierbij op gezonde voeding ligt. Zo kan ik meer nee zeggen tegen die lekkere dessertjes of hapjes. Dit is iets wat ik dus zeker meeneem naar de opeenvolgende maanden.

HET RAMADANFEEST

De maand sluiten we af met een prachtig feest voor iedereen.  We proberen de kinderen blij te maken en komen samen om elkaar een gezegend feest te wensen. Onze dag begint in de moskee met het feestgebed, hierna ontbijten we uitgebreid met ons gezin of dichte familieleden. Die dag staat je deur open voor iedereen en lopen de straten vol met mensen die elkaar gaan bezoeken en elkaar een gezegend Ramadanfeest wensen. Overal zijn er blije gezichten en hangt er vreugde in de lucht. Heel de dag door zijn er lekkere koekjes op tafel en verse muntthee voor je gasten. De bezoekjes duren meestal niet lang omdat je bij zoveel mogelijk familie wilt langsgaan.

Tijdens mijn ronde bij de familie hou ik me in om niet bij iedereen een koekje te nemen/eten. Als ik dit wel doe liggen mijn suikerwaarden heel hoog. Om niet onbeleefd over te komen vermeld ik na één koekje dat ik er geen tweede koekje kan nemen door mijn diabetes. Iedereen heeft hier altjid begrip voor en ze dringen ook niet aan.  Ik bewaar wel een aantal koekjes voor mezelf, zo kan ik er doorheen de week nog van genieten maar met mate. We eten ook niet heel de dag door. De rest van de dag verloopt zoals alle andere dagen met één warme maaltijd,  meestal met je dichte familieleden. Ook dan probeer ik met mate te eten zodat mijn suikerwaarde stabiel blijft. Ik probeer niet te streng te zijn voor mezelf op het Ramadanfeest. Zo kan ik toch mee genieten van alle lekkernijen door kleine porties te nemen en te verspreiden over de dag.

Kortom: voor mij is het een maand van rust, bezinning en bewust omgaan met voeding en dan lukt het me wel!