Diabetes type 2: wat kan je wel en niet eten?

Diabetes type 2: wat kan je wel en niet eten?

INTRO

hey daar, foodies

heb je je ooit eens afgevraagd wat er nu eigenlijk op je bord hoort te liggen als je diabetes type 2 hebt? Wel dan ben je bij deze blog op het juiste adres, want dat is exact waar wij het nu over gaan hebben. Wat mag je nu wel en wat mag je nu niet eten als je diabetes type 2 hebt.

Pak een comfortabele stoel en een gezonde snack natuurlijk en laten we samen duiken in de smaakvolle reis van diabetes type 2 eten.

wat mag je eten bij diabetes 2?

Mensen die diabetes 2 hebben moeten natuurlijk een gezond en uitgebalanceerd dieet volgen om hun bloedsuikerspiegel te beheersen. Probeer daarom ook met een zorgverlener een aangepast dieet op te stellen dat past bij jouw gezondheidstoestand. We zullen samen een paar richtlijnen oplijsten wat iemand met diabetes type 2 kan eten.

 

1.       Koolhydraten: beheers de inname van koolhydraten omdat zij natuurlijk direct invloed hebben op de bloedsuikerspiegel. Een tip is om te kiezen voor complexe koolhydraten zoals volkoren granen in plaats van eenvoudige koolhydraten zoals wit brood.

 

2.       Vezels: vezelrijk voedsel helpt de bloedsuikerspiegel stabiel te houden en verbetert ook de spijsvertering. Ook hier weer komen de volkoren granen terug maar natuurlijk zijn er ook andere opties zoals groenten, fruit, bonen en noten.

 

3.       Eiwitten: deze gaan je ook helpen met de bloedsuikerspiegel onder controle te houden en helpen ook bij het krijgen van een verzadigd gevoel. Wat opties die eiwitten bevatten zijn mager vlees, vis, eieren, zuivelproducten met weinig vet en plantaardige eiwitbronnen zoals tofu.

 

4.       Vetten: kies voor gezonde vetten in plaats van verzadigde en transvetten en probeer zeker de inname van verzadigde vetten te beperken want deze kunnen de insulineresistentie verergeren.

 

5.       Portiecontrole: probeer niet te overeten dus maak geschikte porties die daarbij kunnen helpen zodat je je gewicht kan blijven beheersen wat heel belangrijk is.

 

6.       Regelmatige maaltijden: eet regelmatig en zorg er ook voor dat de maaltijden gelijkmatig verdeeld worden over de dag zodat je grote schommelingen in je bloedsuikerspiegel kan voorkomen.

 

7.       Beperk suikerinname: vermijd suikerhoudende dranken en beperk de consumptie van snoep, gebak en andere suikerrijke voedingsmiddelen

 

8.       Groeten: groenten gaan een heel belangrijk onderdeel zijn van je dieet omdat ze koolhydraat arm zijn en net veel vezels en voedingsstoffen bevatten.

 

9.       Monitoring: blijf natuurlijk uw bloedsuikerspiegel regelmatig controleren en pas uw dieet ook zeker aan op basis van die resultaten.

Wat mag iemand met diabetes type 2 zeker niet eten?

Nu weten we natuurlijk wat je wel mag eten maar nog steeds niet waar je zeker van af moet blijven. Je moet zeker voedingsmiddelen vermijden die je bloedsuikerspiegel sterk kunnen beïnvloeden. Dit gaat natuurlijk over voedingsmiddelen die veel suiker bevatten of die hoog zijn in koolhydraten.

 

1.       Probeer suikerhoudende dranken, snoep en gebak zeker te vermijden

 

2.       Witte rijst en wit brood: doordat deze enkelvoudige koolhydraten bevatten die snel verteerd worden en zo natuurlijk ook je bloedsuikerspiegel snel gaan doen stijgen.

 

3.       Voeding met verzadigde en transvetten: probeer deze ook te vermijden, dit gaat dan over gefrituurd voedsel, fastfood en bepaalde bewerkte snacks. Deze vetten kunnen namelijk de insulineresistentie verergeren.

 

4.      Zoute voedingsmiddelen: te veel zout verhoogt de bloeddruk, wat voor mensen met diabetes type 2 dus een risico kan zijn. Het is daarom belangrijk om bewust te zijn van de hoeveelheid zout in je dieet en de inname van zoute snacks te beperken. Een hoge bloeddruk kan de complicaties van diabetes verergeren en het risico op hart- en vaatziekten vergroten. Kies in plaats daarvan voor voedingsmiddelen met minder zout en probeer kruiden en specerijen te gebruiken om smaak aan je gerechten toe te voegen. Vergeet niet regelmatig je bloeddruk te laten controleren en bespreek eventuele zorgen met je zorgverlener. Een gezond dieet is essentieel voor het beheersen van diabetes en het bevorderen van algemene welzijn.

 

5.       Alcohol: alcohol kan de bloedsuikerspiegel beïnvloeden en hypoglykemie veroorzaken. Moest je toch alcohol consumeren probeer dit dan met mate te doen en blijf zeker rekening houden met je bloedsuikerspiegel.

 

Natuurlijk wilt dit niet zeggen dat je het nooit mag consumeren maar eerder in beperkte hoeveelheden en ook altijd in overleg met uw zorgverlener. Het blijft natuurlijk een uitgebalanceerd dieet dat een cruciale rol speelt bij het beheersen van diabetes type 2.

Diabetes type 2: wat kan je wel en niet eten?