Wat is diabetes type 2?

Wat is diabetes type 2?

DIABETES TYPE WAT?

Diabetes of suikerziekte is een chronische aandoening waarbij de bloedsuikerspiegel verhoogd is. Dat kan leiden tot verschillende complicaties. De ziekte komt voor in verschillende vormen. De bekendste zijn type 1 en 2. Diabetes type 2 is een ziekte waarbij je lichaam onvoldoende insuline aanmaakt of minder goed reageert op insuline. Maar wist je dat maar liefst 90% tot 95% van de diabetespatiënten type 2 heeft? Het is een geleidelijke, progressieve aandoening die meestal pas op latere leeftijd ontstaat, maar ook jongere mensen kunnen het ontwikkelen.

OORZAKEN VAN DIABETES TYPE 2

De exacte oorzaak van diabetes type 2? Daar zijn onderzoekers nog niet helemaal over uit. We weten wel dat er twee problemen aan de basis liggen van het ontstaan: insuline resistentie en onvoldoende insulineproductie.

Insulineresistentie betekent dat de insuline die je lichaam aanmaakt minder effectief is, wat leidt tot een verhoogde bloedsuikerspiegel.

Op termijn maakt de pancreas onvoldoende hoeveelheden insuline aan.

Deze combinatie zorgt ervoor dat het lichaam de bloedsuikerspiegel niet meer goed kan reguleren.

Wat is diabetes type 2?

RISICOFACTOREN BIJ DIABETES TYPE 2

Hoewel de exacte oorzaak nog niet gekend is, zijn er verschillende risicofactoren die een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling ervan. We delen de risicofactoren op in 2 categorieën:

Niet-beïnvloedbare risicofactoren:

·      Familiale voorgeschiedenis van diabetes

·      Leeftijd: het risico op diabetes type 2 stijgt vanaf je 40ste levensjaar

Beïnvloedbare risicofactoren:

·      Ongezonde levensstijl: onvoldoende beweging en ongezonde eetgewoonten hebben een sterke invloed.

·      Roken: roken verhoogt de bloed-suikerwaarden. Dat beschadigt bloedvaten.

·      Zwaarlijvigheid: overgewicht heeft een sterke invloed op de bloed-suikerwaarden.

DIABETES TYPE 2: SYMPTOMEN

In tegenstelling tot diabetes type 1, hebben veel personen met diabetes type 2 weinig of geen klachten op het moment van de diagnose. Hierdoor blijft de ziekte vaak onopgemerkt en wordt het vaak bij toeval ontdekt, bijvoorbeeld tijdens een routineonderzoek. Als er symptomen zijn, komen deze het meest voor:

  • Veel plassen
  • Overmatige dorst
  • Vermoeidheid en lusteloosheid
  • Onverklaarbaar gewichtsverlies
  • Jeuk

COMPLICATIES BIJ DIABETES TYPE 2

Een tijdige diagnose is belangrijk om complicaties te voorkomen. Zonder goede bloedsuikercontrole kunnen er op lange termijn bloedvaten en zenuwen beschadigen. Die beschadigingen zorgen voor complicaties:

  • Ogen: De kleine bloedvaatjes in de ogen kunnen beschadigd raken, wat kan leiden tot verschillende oogproblemen zoals wazig zicht, dubbelzien, ontstekingen of pijn.
  • Hart-en bloedvaten: Veel mensen met diabetes type 2 ontwikkelen hart- en vaatproblemen. Dit komt doordat diabetes dezelfde risicofactoren deelt met hart- en vaatziekten, zoals hoge bloeddruk en verhoogde cholesterol.
  • Nieren: Diabetes kan schade aan de nieren veroorzaken, waardoor de filterfunctie afneemt.
  • Voeten: Wonden genezen minder snel door de verminderde doorbloeding. Daarnaast zorgt de zenuwschade voor een verminderd gevoel in de voeten en tenen.

 Wist je dat bij de diagnose gemiddeld 30% van de personen al last heeft van complicaties?

3 PIJLERS VOOR EEN GOEDE BEHANDELING VAN DIABETES TYPE 2

Diabetes type 2 kan niet overgaan, maar je kan wel de symptomen onder controle krijgen. Hiervoor is een goede diabetesbehandeling nodig. Deze steunt op drie pijlers:

1. Een gezonde levensstijl: Een gezonde levensstijl is de eerste en de belangrijkste pijler binnen de diabetesbehandeling. Een gezonde levensstijl bestaat uit gezonde voeding, voldoende beweging en het behouden van een gezond gewicht

Wist je dat je jouw heerlijke snacks kunt bewaren in onze trendy hypo-pots?

2. Medicatie: Afhankelijk van de ernst kan medicatie nodig zijn om de bloedsuikerwaarden te reguleren. Dit kan bestaan uit het bloedsuikerverlagende medicatie. Dit kunnen pilletjes of injecties zijn. Je arts zal samen met jou zoeken naar de beste behandeling.

Altijd je medicatie bij de hand? Met de FRIO diabetes tas heb je alles binnen handbereik!

3. Controle en medische opvolging: Personen met diabetes type 2 worden opgevolgd in een zorgtraject. Het is belangrijk om je bloedsuikerspiegel te controleren en te laten opvolgen door een arts. Deze maatregelen zijn van cruciaal belang om een hypo- of hyperglykemie snel te detecteren en te behandelen.

Is het moeilijk om je bloedsuikerspiegel goed bij te houden? Gebruik ons diabetes dagboek. 🗓️

 

CONCLUSIE

Leven met diabetes type 2 vraagt om heel wat aanpassingen en verandert je hele leven in een oogopslag. Het kan heel uitdagend zijn, maar onthoud dat je niet alleen bent. Vraag gerust om raad, steun en advies aan onze community.

Hoewel het beheersen van diabetes type 2 een langdurig proces kan zijn, is het met de juiste begeleiding, ondersteuning en een gezonde levensstijl zeker mogelijk om een gezond en gelukkig leven te leiden. Wil je meer weten? Download dan onze gratis e-books vol nuttige tips en adviezen voor zowel jongeren als volwassenen met diabetes.

Because together we are one, or two 💛