Gamen en diabetes

Gamen en diabetes

INTRO

We zijn halverwege januari en dat betekent dat de kerstvakantie nog niet zo lang voorbij is. Schoolvakanties – en zeker in de winter – zijn voor sommige kinderen en jongeren soms een beetje saai omdat ze weinig buiten kunnen doen door het koude weer. Uiteraard bestaan er ook heel wat leuke activiteiten om je binnenshuis mee bezig te houden en één van de populairste van deze tijd is ongetwijfeld: gamen! ?

GAMEN: EEN LEUKE HOBBY

We weten dat heel wat van onze diabuddies al eens graag een spelletje op hun spelconsole of computer spelen… en daar hoort onze zoon Cédric ook bij! ?
Bij Cédric is gamen zelfs een beetje een onderdeel van zijn dagelijkse routine geworden (voor de geïnteresseerden: hij speelt Fortnite, Minecraft, Brawl Stars, FIFA en Fall Guys ?). Dat doet hij zowel alleen als online met vrienden… en we kunnen best wel stellen dat hij het héél graag doet. Een klein beetje verslaafd? Misschien wel, maar eerlijk gezegd vinden wij dat helemaal niet zo erg. Zeker niet als we zien hoe gelukkig hij ervan wordt. ?

WAT IS DE IMPACT VAN GAMEN VOOR MENSEN MET DIABETES?

Voor kinderen (maar uiteraard ook volwassenen) met diabetes zoals Cédric, heeft gamen (hoe kan het ook anders?) wél gevolgen voor zijn bloedsuikerwaardes. Het gamen heeft op zich geen directe invloed op zijn diabetes, maar doordat hij het soms zodanig spannend vindt of zich misschien een beetje opjaagt, stijgen zijn bloedsuikerwaardes snel. Soms zelfs tot 300 mg/dl of hoger. ?

Wanneer Cédric alleen speelt, merken we weinig verschil. Maar wanneer hij online speelt met zijn vrienden, zien we de stijgingen in zijn bloedsuikerwaardes vrijwel meteen. Logisch ook, volgens Cédric, want gamen met zijn vrienden is natuurlijk véél leuker en spannender dan alleen. Maar het is net die spanning die voor de schommelingen in zijn bloedsuikerwaardes zorgt.

HOE PAK JE DIT BEST AAN?

In het begin was het moeilijk voor ons om deze stijgingen te verklaren, omdat Cédric zijn maaltijden wel telkens goed had ingegeven. En na even nadenken en analyseren, kwamen we dan uiteindelijk tot de conclusie dat de stijgingen van zijn bloedsuikerwaardes te maken hadden met het gamen – en dan vooral de spanning tijdens het spel. Doorheen het schooljaar was dit op zich geen probleem voor ons, omdat Cédric voldoende beweging kreeg en niet zo vaak online speelde met zijn vrienden. Maar tijdens de vakantie hebben we wél beslist om een limiet op te leggen rond hoe vaak hij online mag spelen. Jammer genoeg, maar het moet wel om zijn waardes onder controle te houden. We wéten dat het invloed heeft, want van zodra hij stopt met gamen zien we ook zijn bloedsuikerwaardes langzaam terug zakken naar een normaal bereik tussen de 70mg/dl en 170mg/dl.

DE IDEALE BALANS TUSSEN PLEZIER EN GEZONDHEID

Daarom is het vinden van een perfect evenwicht tussen wat goed is (zeker op het vlak van diabetes) en wat je kind ook echt gelukkig maakt, zo belangrijk. Door limieten op te leggen, kunnen we het in elk geval al een beetje onder controle houden. Toch vinden we het als ouders héél erg belangrijk om Cédric ook te laten genieten van het gamen met zijn vrienden. ✅

Zeker wanneer we zijn blije gezichtje zien nadat hij heeft gespeeld. Op dat moment vergeet Cédric ook even dat hij diabetes heeft – en we vinden het ook heel belangrijk dat dit ook eens kan. Dus af en toe schuiven we die bloedsuikerwaardes heel even aan de kant en laten we het voor wat het is, zodat Cédric plezier kan hebben, zijn verstand op nul kan zetten en zonder zorgen kan gamen alsof diabetes er even niet is. ?

CONCLUSIE

Naast gamen zijn er nog veel meer activiteiten waarvan je bloedsuikerwaarden omhoog kunnen gaan. Misschien heb je al gemerkt dat jouw hobby of iets wat je dagelijks doet een overduidelijk effect heeft op je diabetes? Diabetes is uiteraard voor iedereen anders en elke persoon is uniek. Toch is het belangrijk om je ervaringen te delen met andere diabuddies zodat we hier met z’n allen uit kunnen leren. ?
Dus… als jij meteen aan een bepaalde situatie denkt bij het lezen van deze oproep, laat het ons dan zeker weten! Wie weet schrijven we wel een blogpost over jouw persoonlijke ervaringen of – beter nog – kun je eens langskomen in onze studio als gast voor een podcast aflevering! Wil je wél je verhaal delen, maar zie je het liever niet online verschijnen? Ook dat is helemaal oké, want soms is het gewoon al fijn om even je hart te kunnen luchten en je diastory aan iemand kwijt te kunnen. ??