Hoe zit het met de nieuwe insuline sanofi?

Hoe zit het met de nieuwe insuline Sanofi?

Als je in Nederland woont heb je er ongetwijfeld van gehoord: de nieuwe insuline van Sanofi. Plotseling kregen veel mensen met diabetes een ander merk insuline. Waarom en hoe kan dat?

PLOTSELING ANDERE INSULINE BIJ DE APTOHEEK

Heb jij ook uit het niets andere insuline gekregen? Je bent niet de enige. Heel veel mensen met diabetes waren verbaasd toen ze niet meer hun vertrouwde insuline kregen, vaak Novo Rapid, maar opeens insuline van het merk Sanofi. Als je pennen gebruikt, gaat dat ook samen met een nieuwe insuline pen. Daar sta je toch even raar van te kijken bij de apotheek!

SLECHTE COMMUNICATIE

Een ding is duidelijk, de communicatie rondom deze verandering was slecht, heel slecht. Bijna niemand wist er iets van af en zelfs ziekenhuizen stonden met hun mond vol tanden. Een paar oplettende diabeten hadden de aankondiging zelf ergens opgepikt, maar de meesten waren net als ik stomverbaasd – en ook een beetje verontwaardigd. Insuline is van levensbelang en het is niet prettig als dat zonder aankondiging veranderd wordt!

WAAROM KRIJG JE ANDERE INSULINE?

De insuline van Sanofi bevat dezelfde werkende stof als de insuline die je gewend bent en uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de nieuwe insuline net zo veilig is en hetzelfde werkt als Novo Rapid of Humalog. Wat wél een belangrijk verschil is: de prijs. Sanofi is een stuk goedkoper en daarom hebben een aantal grote zorgverzekeraars in Nederland bepaald dat hun patiënten voortaan Sanofi moeten gebruiken. Er zijn een aantal uitzonderingen: zwangere vrouwen, kinderen onder de 18 jaar en gebruikers van FIASP hoeven niet over te stappen.

KAN DAT ZOMAAR?

Zorgverzekeraars mogen een ander voorkeursgeneesmiddel voorschrijven voor hun klanten, als daarmee de kwaliteit van zorg behouden blijft. Aangezien Sanofi grotendeels hetzelfde werkt, blijft de kwaliteit hetzelfde, terwijl de prijs daalt. Samen met de DVN is een beleid opgesteld hoe deze verandering gecommuniceerd moet worden naar de patiënten. Helaas is dat beleid in veel gevallen niet netjes opgevolgd. Dat is heel jammer, maar zorgverzekeraars mogen het merk dus wel veranderen, tenzij je hoort bij de uitzonderingen zoals eerder genoemd.

VOOR WELKE ZORGVERZEKERAARS GELDT DIT?

Onder andere VGZ en haar partners en het Zilveren Kruis en haar partners hebben voortaan Sanofi als voorkeursgeneesmiddel. In het overzicht van DVN zie je precies hoe het zit met jouw verzekeraar en soort insuline.

WAT MERK JE ERVAN?

Het gebruik van Sanofi kun je grotendeels vergelijken met je voorgaande insuline, het bevat dezelfde werkende stof. Toch kan het zijn dat je verschil merkt en dat je dosering aangepast moet worden. Doe dit in overleg met je arts. Werkt de nieuwe insuline voor jou niet? Als er een medische noodzaak is, kan je arts je helpen om je ‘oude’ insuline terug te krijgen. Anders kun je overwegen om over te stappen van zorgverzekering.