Keep it cool with diacé

Keep it cool with Diacé

Zonnig weer, warme zomertemperaturen en lange weekends: drie keer hoera voor de maand juni! Ligt jouw buitenspeelgoed, strandkledij en je kalender vol plannen voor tijdens de zomer ook al klaar? Dan ben jij een echte sunshine lover! Buiten spelen in de zon is hét leukste wat er is, maar vergeet niet dat warm weer niet altijd handig is voor diabetespatiënten…

Gelukkig staat onze nieuwe blog boordevol tips & tricks om de warme zomerdagen met een glimlach te kunnen verwelkomen. Wij geraken alvast helemaal in zomerstemming. Lees je mee?

WARMER WEER? MINDER INSULINE!

Wist je dat warmte de insulinebehoefte doet afnemen en ervoor zorgt dat insuline sneller wordt opgenomen in het lichaam? Meet daarom jouw glucosewaarden een keer extra voordat je de warmte in gaat en je helemaal uitleeft tijdens een dag in de zon. Hoge temperaturen stimuleren namelijk de doorbloeding.

Dat klinkt allemaal als een voordeel, maar wees toch voorzichtig. Het betekent namelijk ook dat de gespoten insuline sneller in je bloedbaan terecht komt, waardoor het effect van de insuline eerder optreedt dan gebruikelijk. Daarom heb je mogelijk minder insuline nodig en ben je gevoeliger voor een hypo. Not so funny, right?

VEEL DRINKEN IS NOOIT VERKEERD

Niets wat een fris glas water niet kan oplossen! Denk er steeds aan om voldoende water te drinken, je zal het je niet beklagen, en zéker niet als diabetespatiënt! Zweten en weinig drinken is namelijk geen goede combo voor jouw insuline, want door uitdroging gaat de insuline moeilijker je bloedbaan in. Drink dus voldoende en wees extra attent als je minder vaak naar het toilet moet dan normaal. Luister naar je lichaam, het heeft altijd gelijk! 😉

Kleine nuance: met veel drinken bedoelen wij natuurlijk WATER… Al is een koud biertje nog zo aanlokkelijk bij snikheet weer: let op met alcohol want dat droogt je lichaam net uit. Door alcohol verlies je meer vocht dan je binnenkrijgt en daarmee bereik je net het omgekeerde effect.

ZWEMMEN? CHECK OF JE POMP TEGEN WATER KAN...

Heb je een insulinepomp? Check even in de handleiding of op de website van de fabrikant of je met je pomp kunt zwemmen en duiken. Best wel belangrijk detail, vind je niet?

Kan je pomp veilig in het water? Check dan ook hoe lang je onder water mag en hoe diep je kunt. Zo ben je er zeker van dat je zwempartijtje niet met een kapotte pomp en torenhoge kosten voor jezelf of je ouders zal eindigen.

Is je insulinepomp niet waterdicht? Geen paniek, dat betekent niet dat jij jezelf alle waterpret moet ontzeggen. Koppel gewoon jouw pomp af voordat je het water ingaat en spuit uit voorzorg wat kortwerkende insuline als je de pomp langer dan een uur afkoppelt. Vergeet natuurlijk niet om hem daarna weer aan te koppelen. 😉

Geen onbelangrijk detail: er is een groot verschil tussen ‘waterdicht’ en ‘waterbestendig’. Waterbestendig betekent dat het niet erg is als je pomp een beetje nat wordt, maar hij kan niet helemaal onder water. In dit geval mag je er dus zeker niet mee gaan zwemmen.

KEEP YOUR MEDS COOL! 

Insuline, glucagon en teststrips mogen niet worden bewaard in de warme zon. Zoals jullie diabeteskenners ongetwijfeld al weten, vermindert hitte de werkzaamheid van insuline. Het kan dus erg gevaarlijk zijn om jouw benodigdheden in de felle zomerzon te leggen. Bewaar daarom je medicatie in een koelbox of een koeltasje. Wij kennen toevallig een superleuke webshop waar je allerlei diabetes hulpmiddeltjes en accessoires kan kopen… Ontdek ons assortiment vol coole Diacéspullen HIER.

VERGEET NIET TE GENIETEN

Last but not least: geniet ook gewoon van de naderende zomer en van de wolkeloze hemel. Het is niet de bedoeling dat je van ’s morgens tot ’s avonds met een hoofd vol zorgen de dag door moet brengen. What’s the fun in that…

Diabetes betekent niet: het einde van jouw plezier of jezelf heel wat fun stuff moeten ontzeggen. Wat het wel betekent: goed luisteren naar jouw lichaam en welke signalen het je geeft én een goede voorbereiding voorzien tijdens het plannen van een daguitstap in warme temperaturen. Maar dankzij onze tips, de leuke Diacé spullen én de heerlijk warme diabetes community hoef jij je geen zorgen te maken dat je er alleen voor staat. We’re all in this together, let’s enjoy summer!