Mijn diabetes houdt me niet tegen! of toch wel?

Mijn diabetes houdt me niet tegen! Of toch wel?

“Mijn diabetes houdt me niet tegen”, “diabetes stopt mij niet”. Ik was altijd de eerste om dat te roepen. “Ik laat me echt niet tegenhouden door mijn ziekte!” Zo plande ik een wereldreis van een jaar en ging ik backpacken met diabetes. En ik ben niet de enige die me niet liet stoppen door diabetes. Len fietste van Nederland helemaal naar China, met diabetes. Bas werd topsporter met diabetes. Het kan allemaal, diabetes houdt ons niet tegen.

OF TOCH WEL?

Onlangs kwam ik een post tegen van een diabuddy, die het tegendeel beweerde: ‘’diabetes stopt mij soms wél.” En eerst dacht ik: ‘bij mij niet hoor’, maar haar bericht bleef toch hangen. Al snel kwam ik erachter dat mijn diabetes mij soms ook stopt. Dat mijn diabetes me wél eens tegenhoudt, hoe graag ik ook zou willen zeggen dat het niet zo is.

Zoals toen op de verjaardag van mijn schoonbroertje, een deel van de familie ging wandelen. Ik wilde mee, maar het ging niet. Mijn bloedsuiker was 4.8 (80 mg/dl) en van wandelen daal ik altijd heel hard. Of die keer dat ik een fietstocht ging maken met mijn man. Om de paar kilometer moesten we stoppen omdat ik een lage bloedsuiker had. Zoals in Sri Lanka waar ik de surfles oversloeg omdat mijn bloedsuikers al de hele dag slecht waren. Mijn diabetes stopt me na een slechte nacht, aan het einde van de dag beland ik op de bank en voer ik nog weinig uit.

DIABETES STOPT ME

Diabetes stopt me dus, toch wel. Het houdt me wel eens tegen. Ik kan niet altijd alles doen wat ik zou willen. En dat is niet leuk, vervelend zelfs, maar het mag. Het is oké om ‘nee’ te zeggen. Je hoeft niet altijd door te gaan, je mag je eens laten stoppen door je diabetes.

EN NU?

Maar toch. Moet ik nu heel mijn motto laten varen? Is mijn nieuwe motto nu dat diabetes me wél tegenhoudt? Nee. Want diabetes stopt mijn grote dromen niet, mijn grote doelen. Het stopt me niet om mijn leven te leiden zoals ik wil. Ja, het houdt me soms tegen in de stappen ernaartoe. Het maakt het lastiger, maar ik laat het niet los. Ik hoop jij ook niet. Ik hoop dat je nog steeds je dromen waar kunt maken, dat je kan doen wat je graag wil, met diabetes.

Want ondanks de gemiste surfles in Sri Lanka, ben ik wel vetrokken om mijn droom waar te maken: een jaar backpacken. En ondanks dat Len zijn diabetes de fietstocht moeilijker maakte, fietste hij toch naar China en heeft het gehaald.

Diabetes houdt ons soms tegen, maar het stopt ons niet.