Sporten met diabetes
Sporten is gezond voor de mens. Maar als je diabetes hebt, kan het een uitdaging zijn om je bloedsuikerspiegel op peil te houden en een hypo te voorkomen. Diabetes hoeft echter geen belemmering te zijn om te kunnen sporten. Sterker nog, het wordt juist aangeraden om te sporten omdat het je juist veel voordelen oplevert. Het verbetert je gevoeligheid voor insuline, je krijgt een fitter gevoel en het helpt je om op gewicht te blijven. Wij geven je een aantal tips om op een verantwoorde manier te sporten met diabetes.
SPORTEN EN HET EFFECT OP DE BLOEDSUIKERSPIEGEL
Door te sporten met diabetes wordt je lichaam gevoeliger voor insuline. Hierdoor ontstaat de kans op een lage bloedsuiker. Elke sport heeft een ander effect op de bloedsuikerspiegel. Hierdoor zal elke sport het lichaam op een andere manier beïnvloeden. Wandelen en joggen met een stabiele pas zullen leiden tot een betrouwbare verlaging van de bloedglucosespiegel. Maar bij sporten waarbij het bovenlichaam meer inspanning moet verrichten (zoals bijvoorbeeld hardlopen en basketbal) kunnen leiden tot een stijging van de bloedsuikerspiegel. Als de sport sessie lang genoeg duurt zal dit weer gaan dalen.
Het is daarom belangrijk om jouw bloedglucosespiegels te testen tijdens het sporten. Hierdoor zul je leren hoe de verschillende sporten en duur van de trainingen invloed hebben op jouw bloedsuikerspiegel.
BLOEDSUIKER OP PEIL HOUDEN TIJDENS SPORTEN
Zorg ervoor dat je voorbereid begint aan je training sessie. Het is belangrijk dat jouw bloedsuikerspiegel in balans is op het moment dat je begint met de training. Test dan ook vooraf aan het sporten wat jouw bloedglucosespiegel is. Neem snelle suikers mee, zoals bijvoorbeeld een sportdrank, druivensuiker/dextrose of siroop. Bij het starten van de work-out kun je het beste rustig aan doen. Zo kun je in de gaten houden wat het eerste effect op jouw lichaam is en doorgaan indien alles prima verloopt. Om te voorkomen dat je een hyper krijgt aan het einde van de trainingssessie, is het slim om de tijd te nemen voor een cooling down. Verder is het handig om voor de zekerheid jouw medische gegevens bij je te hebben voor het geval er toch iets misgaat tijdens het sporten.
HULPMIDDELEN VOOR SPORTEN MET DIABETES
Ondanks dat het een uitdaging kan zijn om te sporten met diabetes, zijn er gelukkig een aantal hulpmiddelen die jouw training een stuk aangenamer kunnen maken.
- DIABETES SENSORHOUDER
Houd eenvoudig jouw diabetessensor of pod bij je door gebruik te maken van een diabetes sensorhouder. Het bandje plaats je om je arm en beschermt je sensor, zodat je zorgeloos kunt sporten. - DIABETES SENSOR FIXTAPE
Een andere manier om jouw diabetessensor te beschermen tijdens het sporten is het gebruiken van een fixtape. Deze kun je eenvoudig aan je lichaam vast laten kleven voor een subtiele look en bescherming van de sensor. - BESCHERMHOEZEN
Tijdens het sporten kan het voorkomen dat je minder grip hebt op je Freestyle Libre Reader of Medtronic pomp. Een beschermhoes kan hierin de uitkomst bieden. De perfecte accessoire om je Libre of insulinepomp te beschermen.
Naast bovengenoemde hulpmiddelen biedt Diacé een ruim aanbod aan producten ter bescherming en versteviging van diabetes benodigdheden. Bekijk bijvoorbeeld ook onze diabetes sensor armbanden en insuline pomp draagbanden.
MEER WETEN?
Heb je vragen over onze hulpmiddelen of diabetes accessoires? Neem gerust contact met ons op. Door onze eigen ervaring met diabetes zijn wij in staat je goed te helpen.