Vijf keer di-actief met diabetes

Vijf keer di-actief met diabetes

Cédric is 8 jaar en leeft intussen de helft van zijn leven met diabetes. Geen sinecure voor een actieve knul met wel duizend wensen, dromen, en wat voelt als evenveel hobby’s. Het dagelijks leven met diabetes is een niet te onderschatten uitdaging, die voor veel (jonge) ouders niet even gemakkelijk is. Het moeilijkste? Loslaten! Elke keer wanneer Cédric naar een activiteit vraagt, is het wikken en wegen, maar net als elke ouder wil ik hem niets ontzeggen. Get inspired, en ontdek onze vijf favoriete activiteiten voor een leuke dag met jouw dia-buddy. Zo kan iedereen actief met diabetes blijven!

EEN BEZOEKJE AAN DE BIOSCOOP

Intussen kan ik hier beter op anticiperen. Wanneer we nu naar de bioscoop gaan neemt hij popcorn in een zak, hier staan de koolhydraten op, wat we eenvoudig kunnen ingeven in zijn pomp. Het ingeven doen we in verschillende delen, zodat hij stabieler blijft. Nice & easy is misschien wat overdreven, maar het neemt toch heel wat zorgen weg!

EEN DUIK IN HET ZWEMBAD

Cédric heeft wekelijkse zwemlessen gehad om zijn zwemmen te verbeteren. Life hack: hou de zweminstructeur op de hoogte dat jouw kind diabetes heeft. In het begin zorgde ik ervoor dat ik altijd in de buurt was wanneer hij een hypo voelde. Nogmaals: loslaten is moeilijk, I know!

Intussen neemt hij zelf zijn AA-drank mee, zodat indien nodig, hij direct een slokje kan nemen. Zelfstandigheid is immers een top-prioriteit voor the cool kids, don’t you know… Tijdens de vakantie is het leuk om een namiddagje te zwemmen. Denk eraan om elk uur toch even de pomp terug aan te sluiten om goed overzicht te houden. Van zwemmen krijg je bovendien honger, dus een snackje tussendoor is ook altijd handig om de bloedwaardes op peil te houden. Check!

VOETBALLEN VOOR DE ACTIEVELINGEN 

Cédric’s favoriete sport is voetbal, dit doet hij al vanaf zijn 5 jaar. Elke week staan er 2 trainingen op het programma, en 1 match waar hij altijd erg naar uitkijkt. Momenteel voetbalt hij nog maar 4 x een kwartier, waardoor hij af en toe een kwartiertje kan rusten, handig! Omdat dit zo’n intensieve sport is, is het niet haalbaar om dit een uur lang vol te houden.

Voetballen doet Cédric met zijn pomp aan, hij gebruikt hiervoor een pomptasje: dat komt goed van pas tijdens het voetballen. Our new best friends? Druivensuiker en AA-drank om hypo’s en dalingen op te vangen! Op die manier ben je actief met diabetes bezig terwijl je actief met diabetes bent.

OP KAMP OF NAAR DE JEUGDBEWEGING

Cédric houdt wel van een uitdaging. Waarom makkelijk, als het ook moeilijk kan, toch… Zijn favoriete kamp? Voetbalkamp vol intensieve trainingen en spelletjes! Dat noem ik pas actief met diabetes zijn. De eerste 2 keer was ik zelf aanwezig, zodat ik zijn waardes in zijn plaats in de gaten kon houden en indien nodig kon corrigeren. De sportende kinderen worden op kamp namelijk dagelijks beloond met snacks en suikers.

Het 3de jaar was ik niet meer aanwezig, waardoor hij de maaltijden alleen moest ingeven. TIP: ik gaf een briefje mee met hoeveel koolhydraten hij per bord moet ingeven in zijn pomp. Die taak heeft hij perfect volbracht, waardoor hij veel vertrouwen heeft gekregen in zichzelf en het loslaten voor ons eenvoudiger is.

Elke zondag gaat hij naar de jeugdbeweging, waar iedereen op de hoogte is van zijn diabetes. Hij is trouwens niet de enige in de groep. Leuk voor hem, én handig voor de leiders die niet werden afgeschrikt toen ik het hun vertelde. Hij neemt steeds een rugzakje mee met alles wat hij nodig heeft. Zijn pomp bedient hij ook helemaal alleen, stoer hé?! We hebben bovendien een volgapp op zijn telefoon, waardoor we zijn bloedwaardes anytime kunnen nakijken.

GENIETEN VAN EEN VERJAARDAGSFEESTJE

Een verjaarsfeestje met diabetes klinkt als een moeilijke uitdaging, zeker als dit doorgaat in een binnenspeeltuin vol lekkere snacks. Onze zoon is gelukkig al helemaal gewend aan zijn diabetes-momentjes, en weet perfect wat hij moet doen. Onze filosofie: let your kid have fun, indien nodig lossen wij de hyper achteraf wel op. Als jij de ouders inlicht over wat er gaande is, en hoe ze moeten reageren, heb je niets te vrezen. Once and for all: loslaten is moeilijk, maar het geeft je kind wel vertrouwen!