Vrijheid zonder prikken: de magie van freestyle libre 2 voor diabetes type 2 patiënten

Vrijheid zonder Prikken: De Magie van FreeStyle Libre 2 voor Diabetes Type 2 Patiënten

INTRO

Vandaag duiken we in de wereld van diabetes type 2 en een geweldige technologie die het leven van mensen met deze aandoening kan veranderen: de FreeStyle Libre 2. Als je diabetes type 2 hebt of iemand kent die ermee leeft, weet je waarschijnlijk al hoe uitdagend het kan zijn om constant je bloedsuikerspiegel in de gaten te houden. Nou, hier komt de FreeStyle Libre 2 om de hoek kijken als een soort superheld van de diabeteswereld.

Wat is Diabetes Type 2?

Diabetes type 2 is een chronische aandoening waarbij het lichaam onvoldoende insuline produceert of de geproduceerde insuline niet effectief kan gebruiken. Insuline is een hormoon dat helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel door glucose vanuit het bloed naar de lichaamscellen te transporteren, waar het als energie kan worden gebruikt. Bij diabetes type 2 reageren de cellen in het lichaam niet meer goed op insuline, waardoor glucose zich ophoopt in het bloed, wat leidt tot een verhoogde bloedsuikerspiegel.

Er zijn verschillende risicofactoren die kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van diabetes type 2, waaronder overgewicht, gebrek aan lichaamsbeweging, ongezonde voedingsgewoonten, genetische aanleg en leeftijd (vooral ouderdom). Het komt vaker voor bij mensen boven de 45 jaar, maar het kan ook op jongere leeftijd voorkomen.

Symptomen van diabetes type 2 zijn onder meer frequent urineren, overmatige dorst, vermoeidheid, wazig zicht, langzame genezing van wonden en infecties, en tintelingen of gevoelloosheid in handen of voeten. Sommige mensen kunnen echter helemaal geen symptomen ervaren, vooral in de beginstadia van de ziekte.

Vrijheid zonder Prikken: De Magie van FreeStyle Libre 2 voor Diabetes Type 2 Patiënten

Wat is de FreeStyle Libre 2?

De FreeStyle Libre 2 is een zogenaamd flash-glucosesysteem dat continu je bloedsuikerspiegel meet zonder dat je hoeft te prikken. Ja, je hebt het goed gehoord – geen gedoe meer met vervelende vingerprikken! Het systeem bestaat uit een sensor die op je huid wordt geplaatst en een lezer waarmee je draadloos je glucosewaarden kunt controleren. Het mooie is dat het niet alleen de huidige glucosewaarde laat zien, maar ook een trendpijl geeft, zodat je kunt zien of je suikerspiegel stijgt, daalt of stabiel blijft. Het is als het hebben van een persoonlijke diabetescoach 24/7 bij je.

Diabetes Type 2 en de FreeStyle Libre 2

Nu vraag je je misschien af: “Wie heeft recht op zo’n geweldig apparaat?” Goede vraag! Mensen met diabetes type 2 kunnen baat hebben bij de FreeStyle Libre 2, vooral degenen die moeite hebben om hun bloedsuikerspiegel onder controle te houden met traditionele methoden zoals vingerprikken. Het kan ook handig zijn voor mensen die hypoglykemie (te lage bloedsuikerspiegel) ervaren, omdat het systeem waarschuwingen geeft wanneer je suikerspiegel gevaarlijk laag wordt.

Wanneer kom je in aanmerking voor de FreeStyle Libre 2?

Het verkrijgen van een FreeStyle Libre 2 kan variëren afhankelijk van waar je woont en je zorgverzekering. In veel landen wordt het systeem vergoed voor mensen met diabetes type 1, maar de dekking voor diabetes type 2 kan verschillen. Echter, in België is er goed nieuws! Vanaf 1 juli 2023 wordt de sensor volledig terugbetaald voor 18.900 mensen met diabetes type II, die minstens drie insuline-toedieningen per dag nodig hebben. Deze beslissing is genomen omdat het gebruik van de sensor een grote meerwaarde biedt voor diabetespatiënten. Het vergemakkelijkt hun leven, vermindert het aantal hospitalisaties en zorgt voor minder absenteïsme op school en op het werk.

Maar zelfs als je geen recht hebt op de vergoeding van de FreeStyle Libre 2, is er nog steeds een optie. Bij ons is de Freestyle libre 2 ook beschikbaar voor aankoop.

Het beste wat je kunt doen als je geïnteresseerd bent in de FreeStyle Libre 2, is contact opnemen met je zorgverzekeraar of diabeteszorgteam. Zij kunnen je begeleiden bij het proces en je helpen te bepalen of je in aanmerking komt en hoe je het systeem kunt verkrijgen.

Conclusie

De FreeStyle Libre 2 is echt een gamechanger voor mensen met diabetes type 2. Het biedt niet alleen gemak en comfort, maar ook waardevolle inzichten die kunnen helpen bij het beheren van je diabetes op een effectievere manier. Dus, als je worstelt met je bloedsuikerspiegel en het gedoe van vingerprikken beu bent, is de FreeStyle Libre 2 misschien precies wat je nodig hebt.