Wereld diabetes dag: alles wat je moet weten

Wereld diabetes dag: alles wat je moet weten

Voor iedereen met diabetes een speciale dag: wereld diabetes dag. Maar waarom bestaat het eigenlijk en hoe is het ontstaan? Hier lees je alles wat je moet weten over wereld diabetes dag én wat je op deze dag kunt doen.

WAT IS WERELD DIABETES DAG?

Wereld diabetes dag is in 1991 in het leven geroepen door de internationale Diabetes Federatie en de World Health Organization (WHO). Op dat moment was er veel aandacht voor infectieziektes, maar in veel landen overleden en meer mensen aan diabetes dan aan infectieziektes. Om aandacht te vragen voor diabetes – en daarmee de behandelingen te kunnen verbeteren – werd wereld diabetes dag opgericht.

 

WANNEER IS WERELD DIABETES DAG?

Wereld diabetes dag is elk jaar op 14 november. De datum is gekozen op basis van de verjaardag Frederick Banting, die samen met Charles Best aan de basis stond van de ontdekking van insuline in 1922. Sinds die ontdekking is diabetes type 1 geen dodelijke ziekte meer.

 

WAAROM IS WERELD DIABETES DAG NODIG?

Gelukkig is de behandeling voor diabetes sinds 1991 flink verbeterd. Maar nog steeds is er aandacht nodig voor deze chronische ziekte. Om behandelingen te verbeteren, ze voor iedereen beschikbaar te maken én om kennis te verspreiden over diabetes. Door wereld diabetes dag komt diabetes elk jaar weer onder de aandacht bij bedrijven, regeringen, ministers en zorgverzekeraars.

 

HOE DOE IK MEE AAN WERELD DIABETES DAG?

Elk jaar worden en verschillende acties opgezet waar je aan mee kunt doen. Hieronder een aantal die je niet mag missen.

 

DIACÉ WERELD DIABETES DAG ACTIE

In 2021 organiseerden we de ‘Pin up & spread the word’ campagne, waarbij iedereen een gratis button aan kon vragen waarmee je laat zien dat je diabetes hebt. Met de button vraag je aandacht voor diabetes én kunnen diabuddies je op straat herkennen. Ook volgend jaar komt er weer een mooie actie rond wereld diabetes dag! Doe je ook mee?

 

JAARLIJKS THEMA

Daarnaast bepaalt worddiabetesday.org elk jaar een thema waar speciaal aandacht voor wordt gevraagd. In 2021 ging het thema over de toegankelijkheid van insuline over heel de wereld. Er zijn helaas nog steeds mensen met diabetes die vroegtijdig overlijden doordat ze geen toegang hebben tot insuline of het niet kunnen betalen. Je kunt meedoen door aandacht te vragen voor het thema op social media of bij vrienden en familie.

 

DE BLAUWE CIRKEL VAN DIABETES

Iets wat elk jaar en eigenlijk altijd terugkomt als het gaat over diabetes: de kleur blauw. Een ronde blauwe cirkel staat symbool voor diabetes. De cirkel staat voor de eenheid van de wereldwijde diabetesgemeenschap. Draag jij ook blauw op wereld diabetes dag?