Wereld diabetes dag: een dag voor ons allemaal

Wereld Diabetes Dag: een dag voor ons allemaal

INTRO

Ik ben Stefanie, moeder van Cédric, een ongelooflijk veerkrachtige jongen met diabetes type 1, en samen met mijn man Nick de drijvende kracht achter Diacé. Ik kan dus met zekerheid zeggen dat ik best wel diep verankerd zit in de wereld van diabetes, zonder ook echt diabetes te hébben. 😉

Ondertussen nadert er een dag die voor ons, als familie – maar ook voor heel wat andere mensen in de wereld – een diepere betekenis heeft gekregen. Wereld Diabetes Dag op 14 november is namelijk niet zomaar een datum op de kalender… Voor ons is het de perfecte gelegenheid om een gesprek te starten dat ons allemaal aangaat, ongeacht hoe dichtbij of veraf we van diabetes staan.

DIABETES VOOR DUMMIES

Voor degenen die niet persoonlijk door diabetes zijn geraakt, kan deze dag voorbijgaan als elk ander. Daarom nodig ik jullie allemaal uit om even stil te staan en te overwegen wat deze dag wél betekent voor miljoenen mensen wereldwijd.

Diabetes is een complexe aandoening die niet alleen fysieke, maar ook psychologische uitdagingen met zich meebrengt. Het gaat niet alleen om het controleren van bloedsuiker of het toedienen van insuline; het gaat om een voortdurende strijd om balans in het leven te vinden en te behouden.

Op Wereld Diabetes Dag krijgt iedereen dan ook de kans om meer te leren over de symptomen – zoals ongewoon veel dorst hebben, vaak moeten plassen, en onverklaarbaar gewichtsverlies – en de ernstige gezondheidscomplicaties die diabetes kan veroorzaken als het niet goed wordt beheerd. Het is een dag om te beseffen dat kennis over deze ziekte écht wel levens kan redden.

DIABETES VOOR DIABUDDIES

Voor mensen met diabetes, zoals mijn zoon Cédric, is Wereld Diabetes Dag veel meer dan een jaarlijkse gebeurtenis… Het voelt meer als een herinnering aan de realiteit waar zij elke dag mee leven. Deze dag biedt een platform waarop zij hun persoonlijke verhalen en ervaringen kunnen delen, niet alleen om het bewustzijn te vergroten, maar ook om anderen te inspireren en te onderwijzen over het leven met diabetes. Het is een kans voor hen om uit te leggen hoe ingrijpend diabetes kan zijn, van het voortdurend monitoren van bloedsuikerspiegels tot het maken van nauwgezette keuzes over voeding en activiteit, en de emotionele tol die het kan eisen.

We moedigen al onze diabuddies dan ook aan om vandaag meer dan ooit ervaringen uit te wisselen over hoe ze obstakels hebben overwonnen, tips te delen voor het beheersen van hun aandoening, en vooral: elkaar aan te moedigen om vol te houden, zelfs op de moeilijke dagen. 💛

Voor ons is Wereld Diabetes Dag zonder twijfel het ideale moment om nog eens onze bewondering en steun voor de dagelijkse moed en het doorzettingsvermogen van onze diabuddies te tonen. Jullie mogen trots zijn op de weg die jullie al hebben afgelegd!

Wereld Diabetes Dag: een dag voor ons allemaal

DIABETES VOOR DE SPELERS AAN DE ZIJLIJN

Wie we ook absoluut niet mogen vergeten? Alle mensen die naast iemand met diabetes staan… Denk maar aan partners, ouders, kinderen, vrienden, leerkrachten – zij ervaren diabetes eigenlijk een beetje vanaf de zijlijn zonder het écht te hebben, maar toch is hun leven er onlosmakelijk mee verbonden. Ze dragen een deel van de last, voelen dezelfde angsten, maar proberen toch onmisbare steun te bieden.

Als moeder voel ik elke dag de impact van diabetes op ons gezin. Ik ben er om mijn zoon te helpen, maar ik kan zijn strijd niet overnemen. Wat ik wel kan, is naast hem staan, hem steunen en samen met hem en anderen die hetzelfde doormaken, een community opbouwen… en dat is ook precies wat we met Diacé doen. 😉

CONCLUSIE

Het is vreemd om te zeggen… maar ergens kijken we bij Diacé wel uit naar Wereld Diabetes Dag. Deze dag is voor ons een kans om iedereen die door diabetes is geraakt, in het zonnetje zetten. We willen de onzichtbare strijd die zij leveren zichtbaar maken en de onvoorwaardelijke steun die zij ontvangen erkennen. Dus of je nu iemand kent met diabetes, er zelf mee leeft, of er meer over wilt weten, neem de tijd om betrokken te raken!

Lees over diabetes, praat met iemand die het heeft, of steun een organisatie die zich inzet voor diabetesonderzoek en -onderwijs. Elke actie, hoe klein ook, kan een groot verschil maken. Dat weten wij als geen ander… 

Een leven duurt lang, waarschijnlijk zelfs nooit echt lang genoeg. Maar toch krijgen we elk jaar 1 Wereld Diabetes Dag waardoor we kunnen werken aan een wereld waarin diabetes geen angst meer inboezemt, maar een uitdaging is die we met vertrouwen en steun kunnen aangaan. 💛

Wereld Diabetes Dag: een dag voor ons allemaal