Hoe herken je diabetes bij kinderen?

Hoe herken je diabetes bij kinderen?

Hoe herken je diabetes bij kinderen?

Diabetes bij kinderen: je hoort het helaas steeds vaker. Diabetes wordt ook wel suikerziekte genoemd. Type 1 komt het meeste voor bij kinderen. Maar wat houdt dat nu precies in? En hoe kun je zien of jouw kind diabetes heeft? Wij zetten een aantal zaken voor je op een rij.

WAT IS DIABETES?

Diabetes type 1 is één van de meest voorkomende chronische ziekten bij kinderen. Deze vorm van diabetes ontstaat meestal op jongere leeftijd. Hierbij wordt onvoldoende insuline aangemaakt door de alvleesklier of pancreas. Lees meer over diabetes.

DE EERSTE SYMPTOMEN VAN DIABETES

Zodra een kind de diagnose diabetes heeft gekregen is het enorm belangrijk dat hij of zij zo snel mogelijk een aangepaste behandeling krijgt. De eerste symptomen van diabetes kunnen op iedere leeftijd om de hoek komen kijken, ook al bij peuters en kleuters. Voor kinderen en volwassenen zijn de symptomen hetzelfde. De tekenen van diabetes zijn vaak vrij duidelijk. Onderschat ze niet!

KLACHTEN VAN DIABETES BIJ KINDEREN

Als je de volgende symptomen herkent bij jouw kindje, kun je het beste naar de huisarts gaan voor onderzoek. Bij de dokter kun je de bloedsuikerspiegel van je zoon of dochter laten onderzoeken en aan de hand daarvan kan de diagnose worden gesteld. Voor iedereen kan de intensiteit van de symptomen anders zijn. Deze symptomen kunnen de eerste tekenen van diabetes zijn:

  • Vaak en veel moeten plassen (soms bedplassen)
  • Intense dorst hebben en buitenmaats veel drinken (ook ’s nachts)
  • Vermageren zonder dat daar een duidelijke reden voor is
  • Oververmoeid zijn zonder verklaring
  • Verminderd zicht

Daarnaast is het mogelijk dat je kind een hypo of hyper krijgt. Bij een hypo is er te weinig suiker in het lichaam. Dit herken je aan: zweten, trillen, hoofdpijn krijgen en duizelig worden. Bij een hyper is er juist te veel suiker in het lichaam. In dit geval moet je kind vaker plassen, voelt zich moe en heeft extreme dorst.

BEHANDELING VAN DIABETES BIJ KINDEREN

Kinderdiabetes gaat helaas niet meer over. De klachten kunnen wel worden verminderd door insuline te spuiten. Dit kan op twee manieren: via een insulinepen of met een insulinepomp. Bij diabetes type 2 is een gezond dieet vaak al voldoende. Ben je benieuwd naar wat precies het verschil is tussen diabetes type 1 en 2? Lees er alles over in deze blog.

TEST OF JOUW KIND DIABETES HEEFT

Loopt je kind extra risico op diabetes en herken je veel van de symptomen? Maak dan een afspraak met de huisarts. De huisarts kan met één druppel bloed zien of je kind diabetes heeft. Het is belangrijk om zo snel mogelijk met een behandeling te starten indien er sprake is van diabetes.