Op vliegvakantie met diabetes: zo doe je dat

Op vliegvakantie met diabetes: zo doe je dat

Diabetes heb je altijd, ook als je op vakantie naar een warm land gaat. Twijfel je wel eens of je alle benodigde medicatie wel bij je hebt?  Zie je op tegen die lange vliegreis of ben je bang dat diabetes je vakantie te veel zal beïnvloeden? Allemaal vragen die waarschijnlijk door je hoofd schieten voordat je op vakantie gaat. En dat is heel begrijpelijk! Toch hoeft diabetes geen belemmering te zijn tijdens je vakantie, mits je goed voorbereid op reis gaat. Lees hier waar je om moet denken zodat jij optimaal kunt genieten van je vakantie!

 

KLAAR VOOR VERTREK?

Voordat de vakantie echt kan gaan beginnen zijn er een aantal belangrijke zaken die je niet moet vergeten. Vraag van tevoren een doktersverklaring aan. Hierin staat dat je diabetes hebt en daarvoor bepaalde medicatie gebruikt. Een doktersverklaring is handig als je door de douane moet en als je onverwachts toch een arts of extra medicatie nodig hebt. Daarnaast is het slim om ruim voldoende medicijnen mee te nemen. Genoeg voor tijdens je vakantie, maar ook voor de dagen nadat je thuiskomt. Zo kom je niet gelijk zonder te zitten.

Nu alles in huis is, is het tijd om je koffer en/of tas in te pakken. Probeer je medicijnen en overig diabetesmateriaal te verdelen over de verschillende bagagestukken. Mocht je iets kwijtraken of mocht er sprake zijn van diefstal, dan heb je nog reserves. Wanneer je medicijnen bij de apotheek ophaalt staat jouw naam vermeld op het etiket. Het is daarom slim om de originele verpakkingen mee te nemen, zodat mensen altijd gelijk kunnen zien dat het van jou is.

 

TIJDENS DE VLIEGREIS

De dag van vertrek is eindelijk aangebroken en je kunt niet wachten op de warme temperaturen die je tegemoetkomen. Je bent ingecheckt, nu alleen nog de douane door en je kunt de lucht in. Zodra je bij de douane aankomt, meld je aan de douanemedewerker dat je een insulinepomp, medicatie en/of naalden in je handbagage hebt. De poortjes zullen namelijk alarmsignalen afgeven door deze materialen. Vraag daarom om een gewone fouillering. Heb je een sensor; dan kun je gewoon vlekkeloos door alle scans op het
vliegveld!

Zorg er daarnaast voor dat je diabetesmedicatie in je handbagage zit, zodat je niet zonder medicijnen zit tijdens je vlucht. Een diabetestas is handig om al je diabetesmateriaal in op te bergen. Zo heb je alles in één keer bij de hand. Gordel vast, tafeltje ingeklapt, een goede film aan en opstijgen maar!

 

HOUD JE HOOFD (EN INSULINE) KOEL TIJDENS DE WARMTE

Eenmaal aangekomen op de bestemming is het tijd voor zon, zee en strand. Heerlijk die zomerse temperaturen elke dag, maar houd er rekening mee dat jouw diabetes hier anders over denkt. Warme weersomstandigheden hebben invloed op je diabetes; je stofwisseling
kan sneller gaan en daarnaast kan insuline niet tegen hoge temperaturen.
Om je insuline koel te houden kun je het bewaren in een frio-tasje. Dit tasje houdt jouw insuline maar liefst 45 uren lang op een veilige koele temperatuur. Ideaal! Door de nodige zwembadbezoekjes en zweetdruppels kan de pleister van je sensor sneller loslaten dan normaal. Een sensorhouder zorgt ervoor dat jouw sensor goed op zijn plek blijft, hier hoef je dan dus niet meer naar om te kijken.

Denk er tot slot goed om dat je doorbloeding in een warm land sneller is dan normaal, waardoor je insuline sneller wordt opgenomen. Meet daarom een keertje extra voordat je weer de warmte ingaat. En nu is het genieten geblazen; fijne vakantie!

 

CHECK, CHECK, DUBBELCHECK

Wil je toch nog een dubbelcheck doen? Bekijk dan de checklist van Diabetesvereniging Nederland. Met onze webshop willen wij het leven met diabetes een stuk aangenamer maken. Mocht je verder nog vragen hebben of wil je meer weten over de producten van Diacé? Neem dan contact met ons op en wij helpen je graag verder!