Wat is diabetes?

Diabetes, ook wel suikerziekte genoemd, is één van de meest voorkomende chronische ziekten in ons land. Het is een ziekte waarbij het lichaam de bloedsuiker zelf niet meer in evenwicht kan houden. Dit komt doordat het lichaam te weinig van het hormoon insuline heeft. Daarnaast reageert het lichaam niet meer goed op insuline of maakt je lichaam überhaupt geen insuline meer aan. Insuline regelt de bloedsuikerspiegel. Meer weten over diabetes? Lees snel verder!
SOORTEN DIABETES
De meest voorkomende soort is diabetes type 2: negen van de tien mensen met diabetes hebben diabetes type 2. Zij hebben te weinig insuline in het lichaam en reageren daar ook niet goed op.
Er zijn ook mensen bij wie het afweersysteem de cellen aanvalt die insuline aanmaken. Dit komt door een fout in de cellen die insuline maken. Als dit het geval is dan heb je diabetes type 1. Mensen met diabetes type 1 moeten elke dag bloedsuiker meten, insuline spuiten of een pompje dragen. Ze kunnen geen hap eten zonder te berekenen hoeveel insuline ervoor nodig is. Lees meer over de verschillen tussen diabetes type 1 en 2.
OORZAKEN VAN DIABETES
Omdat glucose een vorm van suiker is, werd diabetes mellitus vroeger ook wel suikerziekte genoemd. Het hormoon insuline speelt een sleutelrol bij het op peil houden van de hoeveelheid glucose in het bloed. Insuline wordt gemaakt in de alvleesklier en zorgt ervoor dat glucose in de weefsels wordt opgenomen. Tot op heden weten we niet precies waardoor diabetes ontstaat.
Mensen krijgen eerder diabetes type 2 als ze te zwaar zijn, weinig bewegen of als het in de familie zit. Maar lang niet iedereen kan het krijgen van diabetes type 2 voorkomen. Er zijn namelijk ook mensen die altijd gezond leven en toch diabetes type 2 krijgen. Diabetes type 1 begint met aanleg voor diabetes type 1. Dit kan ook zonder diabetes in de familie. Vervolgens raken de cellen die insuline aanmaken uit evenwicht, waardoor het afweersysteem de cellen aanvalt die insuline maken.
SYMPTOMEN DIABETES
Veel symptomen van diabetes lijken op dingen waar iedereen weleens last van heeft. Denk hierbij aan vermoeid en futloos zijn. Vaak hebben mensen jarenlang niet door dat ze diabetes hebben, omdat niet iedereen duidelijke klachten heeft die horen bij diabetes.
SYMPTOMEN VAN DIABETES TYPE 2
Diabetes type 2 komt het meest voor, maar is het moeilijkst te herkennen. Dit zijn de symptomen van diabetes type 2:
- extreme dorst en een droge mond
- veel plassen
- vermoeidheid
- last van de ogen, zoals rode en branderige ogen, wazig zien, dubbel zien of slecht zien
- slecht genezende wondjes
- kortademigheid
- pijn in de benen bij het lopen
- infecties die vaak terugkomen, zoals blaasontsteking
SYMPTOMEN VAN DIABETES TYPE 1
Diabetes type 1 wordt meestal een stuk sneller ontdekt. Iemand met onbehandelde diabetes type 1 drinkt heel veel, valt af en voelt zich in korte tijd zo ziek dat hij wel naar de huisarts gaat. Bij diabetes type 1 zijn mogelijke symptomen:
- extreme dorst
- veel plassen
- afvallen zonder dat daar een reden voor is
- ziek en beroerd voelen
- veel honger hebben, of juist helemaal niet
- wazig zien
- misselijk zijn of overgeven
HERKEN DE SYMPTOMEN VAN DIABETES
Komen deze symptomen je bekend voor? Dan is het belangrijk om een bezoekje te brengen aan de huisarts. Een test met één druppeltje bloed geeft aan of je wellicht diabetes hebt. Zonder behandeling blijven er te veel suikers in het bloed zitten, dit zorgt op de lange termijn voor beschadigingen aan de bloedvaten. Wanneer de bloedsuiker extreem hoog is, kan iemand flink ziek zijn, flauwvallen of zelfs in coma raken. Wees er dus op tijd bij!
WIL JE MEER WETEN OVER DIABETES?
Heb je vragen over diabetes of over onze dienstverlening? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder!